Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
SEYDİ CEMALETTİN HAKKINDA EN KAPSAMLI OSMANLI BELGESİ ..
Tarih: 18-12-2021 02:07:00 Güncelleme: 18-12-2021 02:07:00


Seydi Cemalettinin babası İbrahim, oğlunun adı Mahmud Fakih olup 1575 de imam ve hatiplik görevi yapmaktadır.

2.husus devletin kakdettiği yerler arasında Aksaz-Espiyeler arasında OTACI YERİ adlı bir yer vardır. Otacı=Şifacı demek olduğuna göre o bölgede bir şifalı bitkiler yetiştirilen yer var ve başında bir otacı var ve onların geliri vakfa bağışlanmış.

Üçüncü olarak Cemalettin seydi’nin eskiden beri Alim ve fazıl bir aileden olduğu “meclisi Şeride” ( Evliyaların kayıtlı olduğu meclis) kayıtlı olduğu belirtilmiştir.

BELGE 1;

 -vakf-ı Mescid-i CEMALETTİN SEYDİ der Karye-i Seydiler tabi-i Alaiyye.

     Mezkur mescide Cemaleddin Seydi Hal-i hayatında taht-ı tasarrufunda olan emlakinden Karye-i Aksaz da, Aksaz-pınarı dimekle ma’uf pına,r bir dönüm yirle ve ……….. yiri demekle meşhur yir (yirmi)  dönüm tazı-oğlundan alınan üç dönüm yir ve kuzıbeğ oğlundan alınan yir dört dönüm ve Otacı yiri  beş dönüm ve köprübaşı yiri dimekle meşhur yir iki dönüm ve kara-öz de göbek yiri iki dönüm ve göy-yazısında otlak yirinin nısfı dört dönüm mikdarı yirleri vakf edip mescid vakıfnamesinde meştur olduğı eclden deftere sebt olındı ki, aleş-şürit ül vakuf mutasarrıf olalar şimdiki halde mezkur Cemaleddin seydi oğlu Mahmud Fakiha hükm-i hümayünle mezkur mescide imam ve hatib tayin olmuş.

( Seydilerde medfun, halen mezarı türbe ve camii olan Seydi Cemalettin hz.lerinin oğlunun adı Mahmud Fakih olup 1575 deki tımar defterine göre o tarihte mescidin imam ve hatipliğini yapmaktadır)

Vakf-ı camii Cemaleddin der karye-i Seydiler.

( Bu yazıma göre iki adet vakıf bulunmaktadır, birincisi mescidin vakfı diğeri ise Camiinin vakfıdır)

-Cemeat-ı der Karye-i Seydiler der sınırı Aksaz-evlad “ Bu Cemaat Şeyh Merhumun evladından idikleri meclisi şeri de sabit”

(Burada anlatılan şu ki; Seydiler de bu yazım yapıldığında mevcud olan 11 neferin tabi olduğu cemaat, Şeyh hazretlerinin soyundan geldiklerini, şeri defterler de kayıtlıdır.) evladı mutasarrıf olalar.

 ( Bu Vakıf senedinden de anlaşılacağı üzre, SEYDİ CEMALEDDİN hz.lerinin babasının adı İBRAHİM SEYDİ, oğlunun adı ise MAHMUD FAKİH dir)

41)Vakfı Zaviye-i CEMELADDİN SEYDİ bin İBRAHİM SEYDİ  evladan alim vel asl ile cümle hasılı zabt iden zaviye sarf iden…”

Daha detaylı bilgi kitabımızda mevcuttur.



Bu yazı 2831 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI