Bugun...


MUSTAFA KUTUN

facebook-paylas
YEREL SEÇİM SÜRECİNDE MANAVGAT İZLENİMLERİ. (1)
Tarih: 26-02-2024 08:08:00 Güncelleme: 26-02-2024 08:08:00


Manavgat’ta bir yanda siyasetin nabzını yükselten Belediye Seçimleri çalışmaları sürüyor; ama diğer yanda hayat devam ediyor ve siyasetin dışında da önemli gelişmeler yaşanıyor.

 Elbette seçimler gelir geçer; doğrusuyla eğrisiyle bir dönem için daha hemşeriler kararını vermiş olur. Oysa Manavgat’ın sosyal, ekonomik, kültürel hayatına dönük dinamikler aralıksız sürmelidir ve sürecektirde.

Bu bağlamda son günlere ilişkin, önemli gördüğüm notları paylaşmak istiyorum.

Akp’nin uyanıkları yüz bulamadı mı ?

* Akp ilçe teşkilatından eskilere rağbet olmadı bu sefer.Takke düştü kel göründü.

Olacaksa da Prof.Dr.Süleyman Okudan’dan olsun,olmazsa olmasın siyaseti ağır bastı.Akp genel merkezi 20 senedir yerel seçim kazanamayan ve şimdi ki ilçe başkanı Ahmet Ali Erol da dahil olmak üzere herkesi çizmekten çekinmedi.

 Aday gösterilmeyenlerin ise söyledikleri ve ağızlarından kaçırdıkları olumsuz sözler ve tavırlar bu kararın liyakate değil de parti içi başka hesaplara dayandığı anlaşılıyor. Demem o ki,Sürekli ertelenen Manavgat AKp aday açıklamasın Manavgat AKP’de yaşanan bu olumsuzlukların hepsi anında Genel merkeze ve Erdoğan’a iletildiğine dikkat çekerim.İlgili karar vericiler, bunun olumlu ya da olumsuz sonuçlarını iki aya kalmadan görecekler.

 Olursa  hoca ile olsun?

*Yerel yönetim çalışmalarını yakından takip ettiğim için Akp’li belediyelerin bugüne kadar özellikle halka dokunan tüm çalışmaların, özellikle sosyal belediyecilik bağlamında ulusal ve uluslararası düzeyde derin etkiler yaratan hizmetlerini ve ihya oldukları biliyorum,bunu hepimizde biliyoruz.

Şimdi ; Akp Başkan adayı Prof Dr.Süleyman Okudan’ın 101 projesini gerçekleştirmesi halinde Manavgat’ı uçuracağı ve hak ettiği tüm hizmetlere kavuşacağı kanısı hakim kentimiz Manavgat’ta

 Hoca,bu çalışmalarını  bir kitapta toparlasa, hem Manavgat tarihine bir kayıt düşmüş olur; hem de  Türkiye’deki diğer belediyelerin örnek alacağı bir belge ortaya çıkar diye düşünüyorum..

Belediye birden hamaratlaştı

*Chp'li Manavgat Belediyemiz seçim günü  yaklaşınca, bütün çalışmalarını duyuruyor. Bunun siyaset açısından mantığını anlıyorum da;   yol, kaldırım yapımı, çiçek,böcek,asfalt,temizlik gibi rutin belediyecilik çalışmalarının haber olması insanı gülümsetiyor.Ayrıca konu sadece bunlarda değil ,efendi durmuş 4,5 yıl, şimdi hizmette sınır tanımıyor.Gülermisin,ağlarmısın.

Tuba Vural’a gelince

*Ak Parti Milletvekili Tuba Vural Çokal, zamanının önemli kısmını bölgemizde çalışarak geçiriyor. Manavgat’ın  birçok projesinin hızlanmasında, Manavgat  için devlet ödeneklerinin arttırılmasında büyük katkı veriyor. Vekillik döneminden yakın olduğu bazı Bakan Yardımcıları şimdi  Bakan olduğu ve o dönemdeki bir çok bürokrat da halen görevde olduğu için, irtibat kurma ve istekleri duyurma yönünden  kolay iletişim sağlıyor. Siyaseti doğrudan hizmet odaklı bir heyecanla yapan Tuba Vural Çokal’ı  bu çağdaş vizyonu için kendi adıma kutluyorum.(Manavgata hizmet eden kutlanır.Kim olursa olsun)

*MATSO Başkanı Tahsin Seydi Güngör kentin ticaretini ve özellikle ihracatını arttırmak için yurt dışı fuarlara katılacaklarını belirtiyor. Benim açımdan son derece sevindirici bir gelişmedir bu; anlamlı ve sonuçları açısından kıymetlidir.Ancak ;

Yıllarca eski MATSO ve diğer fuar gezi fırsatçıları oda,kurum,kuruluş yönetimleriyle “faydasız turizm fuarı gezilerini” yapmamaları için mücadele ettim. Kalabalık heyetlerle odanın ( yani üyelerin) parasıyla yaptıkları turizm gezilerine rağmen, MANAVGAT’a tek bir turist gelmesini sağlayamadılar!

Söyledikleri ,yaptıkları ve gittikleri fuar gezileri ancak kendilerini tatmin etti.

Ne ticarete faydası oldu ,ne kalkınmaya nede vatandaşa..

Gelen turistler mi ?..

Onlar zaten dünya markası Side’yi tanıyor. Apollon Tapınağı,antik tiyatro ve diğerkutsal tapınakları görmek,9 çeşme ve 5 yıldızlı otellerinde keyif çatmak için geliyorlar..

Yoksa Matso’nun ve kendini matso’nun bu iç güdüsel düşüncesine sahip fırsatçı bazı oda başkanlarının işgüzarlığıyla geldiğini mi sanıyorsunuz ?.

.Bu tür fuarlar zaten, hangi oda başkanları gidiyorsa onlar için tatil,eğlence,sefa sürme fırsatlarıdır.

Sizler şimdiye kadar fuarlara davet edilen,götürülen gazeteciler gördünüz mü ?

Hep kendileri gitti,hep kendileri yedi,içti,eğlendi.

Tahsin Seydi Güngör’de bu boş işlerle ,fuar gezileri ile turizme,ticarete kattı yapacağım safsatasıyla vatandaşı kandırmaya çalışmasın.Daha gerçekçi,kalıcı  hizmetler yapsın Manavgata.

.Kendisine başarılı çalışmalardiliyorum.

*Bu arada sözüm sadece matso başkanına değil.Yurt içi ve Yurt dışı fuarlarına hangi oda başkanları gidiyor ve gidecekse gazetecileride beraberinde götürsünler.Bakalım orada ki ortam sizlerin Manavgat’a döndükten sonra anlattıklarınız gibimiy di ?..

Diğer oda başkanları koltukçu çıktı.

*bir çok STK’ dan bu güne kadar, Manavgat için dişe dokunur bir girişim olmadığı gözlemleniyor.Bu önemli ve Manavgat  Lobisi olabilecek Oda başkanları ne yazık ki, bugüne kadar kente bir katkı veremedi. Yeni bir yönetim anlayışına ve Manavgat’a fayda sağlayıcı hizmetlerden uzak görüntü çizen bu oda başkanları kendi zevk ve arzularına ,kurallarına,kafalarına göre,iş yapmaya devam ediyorlar.Nato mermer nato kafa misali.Manavgat’a hizmet yerine  koltuklarına sıkı sıkıya yapıştıkları dikkat çeken.Adamlar Kılıçdaroğlu gibi koltuğumu bırakmam,rabbena hep bana  diyorlar !.

Muammer Ünal  farkı

*Bu odalar içerisinde Manavgat şoförler odasına ayrı bir parantez açmak isterim.Her ne kadar başkan Muammer Ünal’ın sesi duyulmasada Türkiye çapında hizmetler eden bir odanın başkanı olarak Manavgat’ımızın değerini artırdığını benden başka bilmem kaç kişi biliyor acaba ?.

Başkanlığını yaptığı kooperatif İstanbuldan sonra ikinci olmuş, Manavgat finans dünyasına yıllık 700 trilyon katkı sağlamış, 3700 esnafa hizmet vermektedir.

Kendisini tebrik eder,Başarılarının devamını dilerim.

Bu arada,Manavgat sivil toplum kuruluşu olan oda başkanlarına tavsiyem ,Muammer Ünal’ı örnek alsınlar.Yoksa her dönem olduğu gibi yalnızca kentin gündemini boşa meşgul edecekler. Zaten onlarda bunu istiyor ve üyelerinin sorunlarını çözmek yerine siyasete kendilerini kaptırmışlar,gözleri siyasetten başka bir şey görmüyor.  

Şükrü Sözen ne derse o

*Manavgat belediye başkanı Şükrü Sözen  ile fazla sohbet imkanımız olmadı.Zira kendisi,kendi kafasına göre kendi emrindeki bazı gazetecilerin dışında kimseyle görüşmüyor.Hatta bu tavrını Manavgat CHP ilçe teşkilatına da emrivaki yaptığı için Manavgat CHP ilçe başkanı Oykun Başar ve de şimdi ki CHP adayı Niyazi Nefi Kara’ya da uygulatıyor.Sözen’in emrinden başka kimse seçim komitesi de dahil konuşamıyor.Onun ağzından çıkan emir,o derse onu yapıyorlar.Bunu Sözen’in bu diktalığını onaylamayan Chp’liler ve Manavgat kamuoyu bunu biliyor.Artık nasıl bir demokrasi anlayışı ise bu.

Kaymakam Adil Karataş

*Manavgat Kaymakamı Adil Karataş’a kente katkı verecek her konuda bilgi sahibi olması ve Manavgat’ın dört bir yanı ile insanlarını tanıması için  biraz zaman tanınmasından yanayım.Zamanı gelince kaymakam Karataş ile görüşmeler gerçekleştirdikten sonra onunda nabzının Manavgat için,vatandaş için nasıl attığından bahsederiz..Şunu biliyorum ki,kaymakam Adil Karataş boş durmuyor Manavgat’ı ve insanları,kurum ve kuruluşları yakından takip ediyor ve notlarını alıyor.Hele şimdi ki yeni hükümet konağına taşınma işleri telaşesi bir bitsin..Sonra bakarız,yaptıklarına,yapacaklarına !..

*Evet; yerel seçimlere 2 aydan daha az bir süre kaldı. Siyaset kendi kulvarında, kendi hesapları ve mantığıyla işliyor. Bazen bu hesaplar ve mantık, Manavgat’a ve yöreye hizmete değil de başka dar hesaplara  dayanır,dayanıyor. Elbette ilgili siyaset adamları da de bunun sonuçlarına katlanacaktır.

Biz seçmenlere gelince;

*Bizler seçmen olarak bu dar hesaplara da dikkat etmeliyiz ve genel politik tercihlerimizin de ötesinde, gündelik hayatımızın iyileşmesine doğrudan etkili olan belediye seçimlerinde liyakate, hizmetlere ve kişisel donanımlara dikkat etmeliyiz. Değilse, yakın geçmişte örneklerini yaşadığımız üzere, bir dönemi daha boşa harcamış olacağız. Hem ilçe genelinde, hem bağlı olduğumuz il için oy kullanırken, genel politik tercihlerimizden ötede, liyakate, donanıma ve hizmete oy vermeliyiz.

Manavgat’ta ciddi bir hizmet açığı vardır;  çevre şehirlere oranla çok gerideyiz. Oysa üzerinde bulunduğumuz tarihsel ve doğal zenginlik,  bölgemiz ve, kozmopolit sosyal yapımız, çok genç bir işgücü kapasitemiz, model bir kültürel yapımız, sanayimiz ve müthiş ticaret sektörümüz var.Fakat Manavgat’ta ki bazı algıcılar yüzünden gelecek hizmetler hep istenmedi,protesto edildi.(Türkbeleni,toki evleri,doğalgaz,Ulualan,Sorgun Boğaz mesire alanı,Yat limanı,Üniversite gibi daha bir çok hizmetler.)Bütün gelen hizmetlerde ; Çevre yolu köprüsü,Türkbeleni tesisleri,Büyük orman yangınında evi yananlara Toki evleri için bile ne eylemler yapmışlarda hatırlayın bir zahmet..

Manavgat’taki chp Siyaseti ,onun küçük ortakları ile bazı oda başkanları ve Şükrü Sözen bunca zenginliğe uyumlu, onu gelişime açacak bir yapılanmayı Manavgat’a taşıttırmadı.

Umarım, dilerim önümüzdeki yerel seçimler,bu chp kabusunu Manavgat’ımızın üzerinden alırda Manavgat yeniden ve özlenen bir kent kimliğine kavuşur.Yoksa , Modernleşmek isteyen,gelişmek isteyen Manavgat bir turizm şehri değilde yine her yönüyle bir kasaba şehrinden öteye gitmeyen kader kurbanı şehir olarak yoluna devam etmez..

 



Bu yazı 1579 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI