Bugun...


MUSTAFA KUTUN

facebook-paylas
2024 yılı bizim için sorunların çözüldüğü yıl olur !
Tarih: 10-01-2024 00:54:00 Güncelleme: 10-01-2024 00:54:00


“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” nedeniyle önümüze baktığımızda “Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bu günü bayram değil, dayanışma günü” olarak kutlanılması gerekmektedir. Zira basın sektörünü oluşturan gazetecilerin zor bir dönemden geçtiğini herkes görmektedir.

2024 yılının, gazetecilik  sektöründe yaşanan sorunların çözümlenme yılı olmasını temennimdir.

basın sektöründe mesleki yasaların çıkarılmasından basın özgürlüğüne kadar birçok konuda tüm gazeteciler olarak iyileştirici düzenleme beklendiği  bu yılda sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, sürekli itibar kaybeden mesleğimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır.  Sorunlarımız o kadar çok ki önem sırasına alınamayacak kadar da büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı  karşıyadır yada bırakılmıştır.

Herkes gazeteci oluyor şimdi

Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir.

Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır.

İnternet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir.

Internet gazeteciliği zorda

Ancak, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu tarafından bu konuda hazırlanan, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği , internet haber sitelerine ağır koşullar getirmektedir. Ki bu yükün altından kalkmak hiç bir zaman mümklün değildir.

Yönetmelik taslağında; İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan yerlerdeki internet haber sitelerinin asgari kadro sayısı 4 ile 8 arasında, günlük asgari haber sayısı 30 ile 50 arasında, tekil ziyaretçi sayısı 3 bin ile 20 bin arasında, sayfa görüntülenme sayısı da 9 bin ile 60 bin arasında olması, resmi ilan almak için bekleme süresinin de 24 ay olması öngörülüyor.Bu da gazetecilik sevdasıyla paraya,pula önem vermeden gönülden bu işi yapan bizleri derinden perişan etmektedir.

Anadolu medya zorda

Anadolu medyasının mevcut durumuna bakıldığında, yönetmelik taslağında yer alan bu hükümlerin gerçekçi olmadığı ve bu şartlara göre yayın yapılmasının mümkün olmadığı açıkça görülmektedir.

Internet alanında faaliyet gösteren kurumsal haber sitelerinin düzenleme kapsamında basın kuruluşu statüsü kazanması, çalışanlarının da basın emekçisi olarak kabul edilmesi sevindiricidir.

İçimizde ki sözde gazeteciler

Ancak bütün bunlara rağmen gönülden bu işi yapan meslektaşlarımızın sorunları sözde gazeteciler nedeniyle bitmemekte.Bunlara birde sözde gazetecileri paralarıyla besleyen,onlara istediklerini yazdıran ve onları tetikçi gibi kullaanan yine o sözde gazeteciler gibi sözde belediye başkanları,Oda başkanları,siyasi parti başkanları, bazı resmi ve özel kurum kuruluşları,dernekler ile vesair kişiler gerçek gazetecilik yapmaya çalışanlarla değilde kendilerine yalakalık,yağcılık,poh pohculuk yapanlarla iş yapmakta,paralar vererek ihya ederken onlarda bu çarkın içinde yer almaktadır.

İşte bunlar gibi daha birçok olumsuzluklarla mücadele eden gerçek gazeteciler her zaman ezilmekte,hor görülmekte,dışlanmaktadır.

10 ocak çalışan gazeteciler günü nedeniyle bunları bir hatırlatayım istedim.

Çalışan gazeteciler günümüz kutlu olsun inşallah..



Bu yazı 1543 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI