Bugun...


MUSTAFA EROL

facebook-paylas
önemli meseleler-119-insanlığı bozan şeyler !..
Tarih: 13-03-2024 13:07:00 Güncelleme: 13-03-2024 13:07:00


Her Ramazan Ayı gelirken veya Ramazan ayı içinde hocalarımıza camilerden ve de Televizyon ekranlarından bol bol orucu bozan şeylerden bahsederler. Televizyon ekranlarına çıkan hocalara da çeşitli çeşitli sorular sorulur. Bu sorular, işin garibi yıllardan beri sorulan aynı türden sorulardır. Vay efendim iğne vurulmak orucu bozar mı, sakız çiğnemek orucu bozar mı, unutarak su içtim orucum bozuldu mu gibi sorular artık usandırdı aklı olan insanları vesselam.

Asıl üzerinde durulması gereken bence, insanlığı bozan şeylerdir. Çünkü iyi bir insan olmadan;

İyi Müslüman olunmaz.

İyi anne ve baba olunmaz.

İyi kardeş olunmaz.

İyi komşu olunmaz.

İyi doktor, avukat, öğretmen vs olunmaz.

Yani önce iyi insan olmak gerekir ki, bunun için de İNSANLIĞI BOZAN ŞEYLERDEN KAÇINMAK GEREK..

1- MERHAMET.

 Merhametin yoksa eğer, insanlığın bozulmuştur. Merhamet; Allah’ın RAHİM isminin insanlar üzerindeki tecellisidir. Evlada merhamet, anne babaya merhamet, kardeşlere , komşulara ve bütün insanlara merhamet. Hayvanlara ve bitkilere merhamet. Yani hayatın içindeki her canlıya merhamet etmek gerekir. Merhameti olmayan insanın insanlığı bozulmuştur. Gazze’deki ölen insanlar Türk değil. Ölen Araplara neden üzüleyim diyen bir insanın oruç tutması da, namaz kılması da boştur. Allah Rasülü S.A.V bu konuda; MEN LA YERHAM, LA YÜRHAM buyurur. Yani MERHAMET ETMEYENE MERHAMET EDİLMEZ vesselam..

2- YALAN - İFTİRA – GIYBET VE BOŞ VAAT:

Bu dört maddenin her birisi de çok önemlidir. Ramazan ayı mevsimi ile beraber aynı zamanda Seçim zamanı yaşadığımız için bu dört maddeyi birlikte ele alıyorum.

Seçim kazanacağım diye yalan söylemeyi, gıybet etmeyi, iftira etmeyi ve yerine getirmeyeceği veya getiremeyeceği boş vaatler etmeyi mübah görmek insanlığı bozar. Bahsettiğimiz bu unsurlar için Peygamberimiz S.A.V; “ MÜNAFIKLIĞIN ALAMETİ ÜÇTÜR. SÖZ SÖYLERSE YALAN SÖYLER,  ETTİĞİ VAADİNDE DURMAZ VE VERİLEN EMANETE RİAYET ETMEZ İHANET EDER” Buyurmaktadır. Münafık bir insandan da hayır gelmez vesselam.

3-  GÜZEL AHLAK

Güzel ahlakı olmayan insanların ahlaksızca tuttukları oruç diyetten öteye geçmez. Zira bence güzel ahlaklı olmayanın tuttuğu oruç diyet, kıldığı namaz sportif faaliyet, gittiği haç ise turistik seyahattir vesselam.

Mustafa EROL

Eğitimci-Yazar



Bu yazı 710 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI