Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
GİRİT ADASINI İSTEDİĞİMİZ GÜN KIYAMET KOPACAK.....
Tarih: 19-01-2022 15:04:00 Güncelleme: 19-01-2022 15:04:00


Neden Girit adası bizim.. işte hikayesi.. Gençlerimiz lütfen okuyun.

Girit Adası’nın fethi 1645’te başlayıp 1669’da tamamlanmış Osmanlı devletine tabi olmuş 1913’e kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış bir adadır.

250 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan ada da Türkler Hristiyan Rumlara her türlü hakları verirken,dinlerini istedikleri gibi yaşarken,kültürlerini muhafaza ederken, onların yaşam hakkını garanti altına alırken,  birinci balkan Savaşı ve ikinci balkan savaşlarında bu Rum  halk, 250 yıldır komşu olarak yaşadıkları Türkleri kıtır kıtır doğradılar.

Türkler onların inançlarına ve yaşam hakkına saygı gösterirken, onlar Türklerin hem dinine hem de yaşam hakkına kast ettiler.

1913 yılına gelindiği zaman adadan Osmanlı ordusu bir anlaşmayla çekildi

Girit Adası’nın hukuki statüsü, 30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması, 10 Ağustos 1913 Bükreş Antlaşması, 14 Kasım 1913 Atina Antlaşması ve 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması olmak üzere toplam dört antlaşma ile belirlenmiştir. Anılan antlaşmalara göre Girit Adası’nın sadece dörtte biri Yunanistan’a aittir.

1913 Londra Antlaşması ile Yunanistan’a Girit Adası’nın dörtte biri verilmiştir. Girit Adası’nın sadece dörtte biri Yunanistan’a aittir. Girit Adası’nın etrafındaki 14 ada ile adacık ve kayalıklar Osmanlılara kalmıştır.

Bulgaristan, 1913 Bükreş Antlaşması ile Girit Adası üzerindeki dörtte birlik hakkından feragat etti ancak Yunanistan’ın lehine feragat etmediği için aslına rücu etmiştir.

Osmanlı Devleti ve Yunanistan, 30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması hükümlerini 5. Maddesi de dâhil olmak üzere uygulayacakları konusunda anlaştı. Bu antlaşma ile Girit Adası’nın dörtte birinin Yunanistan’a ait olduğu bir kez daha teyit edilmiştir.

Sırbistan ve Karadağ da, Lozan Antlaşmasından sonraki süreçte Girit Adası üzerindeki dörtte birlik haklarından fiili olarak feragat etmişlerdir.

Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ’ın Girit Adası üzerindeki toplam dörtte üçlük payı aslına rücu olarak Türk toprağı olmuştur.

Bir gün hakkımız olan toprakları istediğimizde, onlar için kıyamet günü gelmiştir.



Bu yazı 2955 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI