Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
MANAVGAT TURİZMİNİN BABASI KABAAĞAÇLI ..
Tarih: 24-02-2024 11:02:00 Güncelleme: 24-02-2024 11:02:00


Manavgat Türizminin babası, bir Osmanlı Paşasının Oğlu SUAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI

Suat Şakir’in  babası Girit ve Atina'da sefirlik ve valilik yapan Mehmed Şakir Paşa,

annesi Giritli Sare İsmet Hanım'dır. Altı çocuklu ailenin,çoçuğu olarak dünyaya gelmiş, en büyük Ağabeyi, Bodrum tarihi ile ünlenen, Halikarnas balıkçısı ismini kullanan, Cevat Şakirin kardeşi idi.

 Uzun süre sefirlik yapan Suat Şakir Fransız asıllı eşi, Viole birlikte 1957 yılında, o zamanlar Giritli göçmenlerin oturduğu, tarım, el sanatları, kısmen balıkçılıkla geçinen, tarihi değeri çok fazla bilinmeyen, Turizmle tanışmamış Side Köyüne gelerek yerleştiler.

O güne kadar pansiyonculuk veya Otel turizmi yapılmayan Side’de, Ali Şen ‘e ait olan  binayı kiralayarak Otel Turizmine başlamıştır.

Türkiyenin ünlü ailelerini Side’ye getirerek bu cennet köşesini onlara tanıtırken, Yurt dışından da arkadaşlarını davet ediyor, onlara Köyü gezdiriryor, otelde yer kalmayınca da köylünün evlerini kiraya vererek, ilk turizmcilik bilincini oluşturuyordu.

Köylünün yetiştirdiği ürünleri değerinde satın alarak, köyün ekonomisine katkıda bulunurken, köylü ile kurduğu iyi ilişkilerden dolayı onlara yardımda da bulunuyor, onları ticari işletmelerde teşvik ediyordu.

Türkiye’nin bu ünlü ailesinin davet ettiği ünlüler arasında, kız kardeşinin eşi olan Ürdün Ankara sefiri olan, Kral Abdullah’ın ve Irak kralı Faruk’un kardeşi Prens Zeid dolayısı ile, Ürdün kralı olan, o zamanlar  Prens Abdullah ve Fiat otomobillerin sahibi İtalyan Agnelli gibi ünlüler vardı.

Daha sonra bu otel yetersiz geldiği için Pampylya oteli kralayarak Side Turizmine katkı sağlamaya devam ettiler.

İki oğlu Cem ve Tarık Side’de büyüdüler.

 Cem ünlü tiyatrocu Suna Selen hanımla evlendi. Suna hanım, Cem Beyden ayrıldıktan sonra, Münir Özkul ile evlendi.

 Oğulları Derya Simkurt Kabaagaçlı, Manavgat lisesini bitirdi, bir İngiliz kıza aşık oldu, İngiltereye gitti, 17 yıl kaldı ve geri döndü.

 Side ‘de yaptığı resimleri satarak geçimini sağladı ve 2006 yılında vefat etti. Tarık Kabaağaç ise halen yaşamını Manavgat’ta sürdürmektedir.

 Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar, bir heykelini yaptırmıştır.

 Side’nin kaderini değiştiren, Türkiye’nin en önemli sanatçı ailesinin ilçemize yaptığı katkıların karşılığı olarak, Manavgatlı onun adını bir caddeye, bir parka vererek ihya edemez mi? Küçük broşürlerle gençlerimize anlatamazmıyız?

 Kent kültürü ancak kente hizmet edenlerin değerini bilmekle gelişir.

Bugün, turizmde ekmek yiyen herkesin borçlu olduğu bu değerli aileyi unutturmamalıyız.



Bu yazı 1284 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI