Bugun...



SİDAMARE LAHDİ ANTALYA’DA Kİ AYRANCI'LILARI HEYECANLANDIRDI..

SİDAMARE LAHDİ ANTALYA’DA Kİ AYRANCI’LILARI HEYECANLANDIRDI.. Antalya Ayrancı’lılar dernek başkanı Ahmet Dikici ve Ayrancı Ambar köylü vatandaşları sevinç,heyecan ve mutluluk bastı Dünyanın en büyük ve en ağır lahdi olarak bilinen Sidamara Lahdi günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-07-2022 18:00:16 Tarih: 03-07-2022 17:49

SİDAMARE LAHDİ ANTALYA’DA Kİ AYRANCI'LILARI HEYECANLANDIRDI..

Lahdin bulunduğu Ambar Köyü Ayrancı ilçesi Karaman iline bağlıdır. Yerleşim yerinin antik dönemde Sidamara adını taşıması nedeniyle lahit de bu şeklide adlandırılmıştır.

Mermerden yapılan lahdin yüksekliği 313 cm, boyu 381 cm, eni de 200 cm'dir. Ağırlığı ise yaklaşık 32 tondur. Lahide ait olan Eros figürü,1879 yılında İngiltere Konsolosu ve Arkeolog Sir Charles Wilson eşiliğinde yapılan bir kazı sırasında çıkarılıp gizlice İngiltere’ye götürülmüştür. Söz konusu Eros başı Victoria ve Albert Müzesi'nde bulunmaktadır.

Lahdi incelemek için Osman Hamdi Bey görevlendirilir. Kazı yerine gelen Osman Hamdi Bey gerekli incelemelerden sonra lahdin İstanbul’a taşınmasına karar verir, ancak 3 metre yüksekliğinde ve 32 ton ağırlığındaki devasa lahdin taşınması kolay olmaz. Lahdi yerleştirebilecek vagon bulunamayınca lokomotifin bölümlerinin sökülmesiyle uygun bir çatı yapılır ve lahdi taşımaya elverişli hale getirilir. Lahit, zorlu bir yolculuktan sonra İstanbul’a ulaşır.

 

Sidamara'da başka lahitler de bulunmuştur. Lahdin dört tarafı da işçiliğiyle dikkat çeken kabartmalarla süslüdür. Uzun ve kısa yüzlerinde zengin süslemeli sütunlarla ayrılmış nişler içindeki figürler yüksek kabartma tekniğiyle işlenmiştir ve heykel görünümündedirler. Sidamara Lahdi gerek mimari özellikleri gerekse süsleme ve tasvirleriyle kendisinden sonra gelen lahitler için bir grup lideri durumundadır. Literatürde 'Sidamara tipi lahitler' olarak geçen bu lahitlerin yüzleri süslü sütunlarla, sütun araları ise şahıs tasvirleriyle doldurulmuştur. Sidamara Tipi lahitlerin tipolojik kökeni tartışmalıdır ancak bunların Anadolu’da yoğun bir şekilde karşımıza çıkmaları kökenlerinin Anadolu olduğu yönündeki kanıyı güçlendirmektedir.

BAŞKAN DİKİCİ ÇOK SEVİNÇLİ

Bu ,Sidamare lahdin önemi ve tarihsel değeri karşısında uzman arkeologlarca paha biçilemezken bu tarihe yön verecek lahdin Karaman ili,Ayrancı ilçesi Ambar köyünde de yeni gelişmelerin yaşanacağına ve dünya gözünün Ambar köyüne çevrilmesinden kuşku duymadıklarına dikkat çeken Antalya Ayrancılılar (AY-DER)dernek başkanı Ahmet Dikici “bu tarihi fırsatı ,Karaman ili valisi başta olmak üzere diğer yetkili kurum ve özel derneklerin değerlendirmesi talebinde bulundu.”Bizleri gururlandıran ve heyecanlandıran bu lahid için Gerekirse bizler birer Ayrancı’lı vatandaşlar olarak köyümüz ambarlıda bulunan bu lahdin gerçek itibarına kavuşması için önderlik eder,elimizden gelen her türlü çabayı göstermekten çekinmeyiz dedi.

 Antalya Ayrancı’lılar dernek başkanı Ahmet Dikici gönüllü olarak SİDAMARE LAHDİ’nin tanıtılmasında devletimize ve yetkililere yardımcı olmaktan büyük memnuniyet duyarız diye konuştu.

Mustafakutun

merhabaşelale.com




Bu haber 640 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI