Bugun...



75.YIL İLKOKULU SİDE ANTİK KENT'İNİ GEZDİ..!

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında 75.Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu 4/ F sınıfı öğrencileri Side Antik Kenti gezerek tarihi ören yeri hakkında bilgi aldı.

facebook-paylas
Tarih: 24-05-2022 03:04

75.YIL İLKOKULU SİDE ANTİK KENT'İNİ GEZDİ..!

Öğrenciler etkinlik kapsamında sınıf Öğretmeni Müge Nuriye Namlı ve sınıf annesi Sibel Oranla birlikte Side Antik Tiyatro, Side Müzesi, Side tarihi çarşı, Osmanlı dönemi Girit Cumbalı evleri, tarihi Side Limanı, Tapınaklar Bölgesi Athena Tapınağı, AA Bazalikası ve Apollon Tapınağı ziyaret etti.Öğrenciler, tarihi ören yerinde bulunan Helenistik, Roma Bizans Anadolu Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı Dönemi Cumbalı evlerini yakından görme imkanı buldu.

Side Antik Kent Kazıları Türkiye'de İzmir Efes'ten sonra ikinci kazı yapılan tarihi ören yeri ünvanına sahip bulunuyor.Side Antik Kent 'de ilk kazı çalışmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Almanya'ya gönderdiği arkeologlar dan olan Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile öğrencisi ve Türkiye'nin ilk kadın arkeologu Prof. Dr. Jale İnan ile birlikte yapmaya başlar ve birlikte 1947-1960 yılına kadar aralıksız kazı çalışması yapar. Tarihi Ören yerinde toprak altından çıkardıkları tarihi eserler Side Müzesi de yaklaşık 45 yıl önce sergilenmeye başlar.

Side Antik Kent'te ikinci kazı çalışması yapan ise Ülkü İzmirliğil ile Prof. Dr. Mehmet Õzhanlı olur. Side'de 14 yıl önce kazı çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve aynı zamanda Side Kazı Başkanı olan Hüseyin Sabri Alanyalı ile eşi Prof. Dr. Feriştah Alanyalı üstlenir. Side Antik Kent Kazı Başkanı Feriştah Alanyalı," Dünyada hem yerleşim yeri hem de aktif turizmin yapıldığı tek ören yeri Side Antik yer. Side kazıları 75 yıldır aralıksız yapılıyor. Side Antik Kentin tamamen gün yüzüne çıkartılması bir insan ömrüne yetmez. İki asır ve üç asır sürebilir."dedi.

 

merhabaşelale.com

mustafakutun




Bu haber 444 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI