Bugun...



MANAVGAT SEVDALISI ALMAN HOCADAN SPOR TURİZMİNE ÖNERİLER

Bu çalışmamızdaki amacımız; Manavgat’ı büyük bir spor markası yapmak. Tasarladığımız bu çalışmayı ilgili tüm kurumların beraberce yürütmesini umuyoruz.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-10-2020 02:22:46 Tarih: 22-10-2020 01:42

MANAVGAT SEVDALISI ALMAN HOCADAN SPOR TURİZMİNE ÖNERİLER

Türk dostu Alman spor adamı Prof.Dr.Horst Böhmert Ottomann, Manavgat’ın geleceğine yönelik yaptığı çalışmalarla adını duyuran bir kişidir.Manavgat’ın sporda ve spor turizminde marka ve popüler olabilmesi için Manavgat’lıdan fazla kafa yoran ve girişimlerde bulunarak, çok önemli bir spor potansiyeline sahip Manavgat’ın spor turizminden geri kalmışlığına üzüntüsünü her fırsatta dile getirmekte.

Akdeniz Bölgesinin spora etkisi üzerine araştırmalar yapan Ottomann Antalya’nın diğer ilçelerine göre Manavgat’ın her türlü spor branşına uygun COĞRAFİ bölge olduğunu vurguluyor.

Manavgat halkın,kurum,kuruluş,üniversite,otellere ve spor severlere seslenen Hörst Böhmert Ottomann, gelin Manavgat’ın bu spor turizminden faydalanmasına birlikte katkı sağlayalım ve Manavgat’ı hak ettiklerine birlikte kavuşturalım,Manavgat’ın geleceğine ışık olalım davetinde bulunuyor..

Prof.Dr.Hörst Böhmert Ottomann spor turizmi konusunda yaptığı etütleri ve düşüncelerini şu başlıklar altında dile getirmekte ;

 

Manavgat’ın spor ve spor turizmde bir marka olması için girişimler ve düşünceler;

-Spor turizm konsepti

1.GİRİŞ

Bugünlerde Dünya için spor ve turizm önemli yer tutmaktadır. Ülkeler spor ve turizmi boş zaman aktivitesinde birleştirerek gelir kaynağı oluşturmaktadırlar. Turistler turizm kapsamında eskisi gibi güneş altında yatmak yerine spor ile turizmin birleştiği aktivitelerde zaman geçirmeği tercih ediyorlar. Böylelikle hem sağlık hem de tatili bir arada birleştirmiş olmaktadırlar.

2. Spor ve turizm bölgemiz Akdeniz için hem gelir kaynağı hem de Alman turistler için sağlıklı bir tatil olarak değerlendirilebilir.



2.1 Almanya hakkında bilgiler

Almanya’da 40 milyon civarında spor, 50 milyon civarında tatil yapan ve 5.5 milyon yükselmekte olan spor ve turizm birleştiği aktivitelerde bulunan insanlar bulunmaktadır. Almanya’da yıllık 65 milyar Euro spor harcamalarına ve bunun %20’si de spor turizmine harcanmaktadır. Bunun dışında insanların kendi spor aktivitelerine harcadıkları miktar 56 milyardır.  En fazla harcama yapılan outdoor sporlarıdır (bisiklet, koşu, yürüyüş, trekking).
Almanya’da en çok sevilen ve aktif olarak devam eden 10 spor dalı sıralaması;
1) Bisiklet
2) Trekking
3) Yürüyüş ve jogging
4)Yüzme
5) Fitness
8) Futbol
40) Çok az olmak üzere Golf

Almanya halkı outdoor sporları için 16 yaşından itibaren 19.6 milyar, bisiklet branşı için (dağ ve yol bisikleti, bisiklet aksesuarları ) 7.5 milyar Euro,  trekking (Almanya’da bu alanda 144 bin kişi çalışmaktadır) branşı için 7 milyar Euro, yürüyüş koşu için 1.7 milyar Euro, kano kayak 504 milyon Euro harcama yapmaktadır.

Almanya’da aylık geliri 3200 Euro olan kesim %32’lik bir kesimdir. Bisiklet branşı pahalı bir spor olduğundan, aylık geliri 3200 Eurodan fazla olanlar yapabilmektedir. Aynı gelirde olan koşu ve yürüyüş yapanlar %37, trekking yapanlar %34’ür. Bu üç grup yaşlandıkları halde spora devam etmektedir.

65 ve yaş üzeri olan grubun %45i bisiklet sürmekte, %20’si de trekking ve koşu branşlarında devam etmektedir. Golfçülerin gelir durumuna bakarsanız, bu istatistik bisikletçiler, koşucular ve yürüyüşçülerinkinden daha yüksek değildir. Yani daha az tercih edilmekte ve daha az gelir sağlamaktadır. Bisiklete olan ilgi her gün daha da yükselmektedir. 2018’de 75.5 milyon bisiklete sahip olan kişilerden 70 milyonu aktif olarak kullanmaktadır.  Bu rakamlar karşısında golf branşında ise 700 bin golf oyuncusu bulunmaktadır.

     Örnek olarak Malorka adası, 2018’de 4-5 milyar Euro İspanyanın turizmine katkıda bulunmuştur. Sporcuların günlük harcaması 160-170 Euro civarıdır. Her sene kasım ile mart nisan arası (kış turizmi) 200 ve 300 bin bisiklet sporcusu adaya antrenman yapmaya gelmektedir. Kıbrıs adası Malorka için ciddi bir rekabet olmaktadır.

2.2 Türkiye’de Spor Turizmi Özellikle Akdeniz Bölgesi

Şuanda farklı ülkeler spor turizmden %22 kar elde ederken, Türkiye’de bu rakam %1.5 olarak kayda girmiştir. Bunun ana nedeni ise yıllardır İspanya, Kıbrıs 12 aylık turizm yaparak, kış aylarında spor turizmi sunmasıdır.

 Bu konudaki görüşüm Türkiye’nin spor turizmi için çok geç kalmış olduğudur. Örnek; Almanya’da spor turizm fuarları yılda 57 kere yapılırken bu sayı Türkiye’de sadece 2’dir. Bunun için yapmamız gereken spor turizmini güçlendirerek, kışın açık olan otel sayısını yükseltmektir.

 Klasik turizm yanında spor turizmine yön vermek. Akdeniz bölgesinde yer alan Belek spor turizmin golf, futbol ve tenis branşlarında artık marka haline gelmiştir. Bu sayede iç ve dış spor turizm gelişimine yön vermiştir. Bu sayede de spor turizm imkanı sunduğu için sevilen bir bölge olmuştur. Ayrıca Gloria Otellerinin 50 farklı spor branşında tesis sunup, spor organizasyonlarına ev sahipliği yapması spor turizmin oluşumunun belekte daha ön plana çıkarılması yönünde önemli katkı sağlamıştır.

3. Manavgat’ın Spor Markası olması yönündeki gelişimi
 

Şimdiki sorumuz Manavgat’ın spor turizminde böyle bir gelişimi hazır olup olmadığıdır. Böyle bir markayı oluşturmak için başarılı bir şekilde yolumuza bakmalıyız. Uzun bir süreç içerisinde farklı spor branşlarını bu bölgede sunmak hem zaman hem de maliyetli olacaktır.

Fakat Manavgat’ı spor turizm markası haline getirecek bu yolda; maliyetler, kazanç gibi etkenler ön planda tutulmadan spor turizmin yaygınlaştırılması ilk planda yer almalıdır. Bu ancak bir takım çalışması olarak gerçekleştirilmelidir.

Belek ve Manavgat aynı bölge içerisinde yer almaktadır. Bölgenin sunduğu şeyler aynı olmasına rağmen Belek marka haline gelmiş, Manavgat ise gelememiştir. Manavgat’ında Belek ilçesi gibi sunacağı örneğin doğası gibi aynı imkanları bulunmakta, sadece değerlendirilip üzerinde çalışılarak marka haline gelmesine katkıda bulunulması gerekmektedir.

Almanya ve Avrupa’da unutmayalım koşu, bisiklet, trekking branşlarında spor yapan insanlar daha fazladır ve bu insanlar spor turizmi için para harcamaktadır. Yani Belek bölgesinde ön planda tutulan golf, futbol gibi branşlar yerine Manavgat’ta Avrupa’da talep gören branşlara yönelik spor turizmi alanları kurulmalıdır.

Benim görüşüm ise Manavgat için spor turizmi açısından imkanlar çok fazladır. Türkiye’nin 2023 turizm planlanın içinde golf turizmini geliştirmek amaçlanmaktadır. Belek bölgesinde yatırım yapılan golf, futbol gibi branşlar ön planda zaten tutulmuştur. Manavgat’ta bunun dışında Avrupa’da talep gören branşlara (bisiklet, koşu, dağ bisikleti vb) branşlara yönelmelidir.

3.1 Bisiklet Sporu ve Koşu

Manavgat için bisiklet ve koşu branşları gelecekte spor turizmi açısından önemli bir yatırım olacaktır. Manavgat’ın coğrafyası bu spor dalları için (dağ bisikleti, cross koşu, dağ yürüyüşü, bisiklet vb.)  önemli bir bölgedir. Türkiye bisiklet milli takımının tercih ettiği bölgede sorgundur.

Bisiklet etaplarının geçildiği bölge ve bireysel sporcularında kullandığı Herford caddesi yine sorgun bölgesindedir. 27-28 Şubat 2020’de Türkiye’nin bisiklet birliği VELO Alanya Uluslararası Bisiklet buluşması Side’de olmuştur. Yani Manavgat’ın bölgesel yapısı daha elverişli olduğu için Alanya yerine Side’de toplanılması planlanmıştır.

Dağ bisikleti için Oymapınar bölgesi oldukça elverişlidir. Değişik yaş gruplarına göre dağ bisikleti yarışları düzenlenebilir. Uluslararası dağ bisikleti yarışları Oymapınar’da gerçekleştirilmesi bu bölgenin doğru imkanlara sahip olduğunu göstermektedir. Unutmayalım ki 10 milyon Alman dağ bisikleti tatili için çok para harcamaktadır.

Bisiklet, nordicwalking, dağ bisikleti, koşu Manavgat’ın spor turizmi markası olmasına katkı sağlayacak önemli spor dallarıdır.Almanya’da halk yürüyüş sporlarında 2017’de ekonomiye 72 milyon Euro kazandırarak katkıda bulunmuştur. Kano, kayak ve pedal gibi su ile ilgili branşları da Manavgat bölgesinde değerlendirmek üzere kullanılmalıdır. Spor turizmin Manavgat’ta bir marka olması için hep beraber çalışma yapmamız gerekmektedir. Partiler, oteller, Akdeniz Üniversitesi, Belediye gibi kurumların ortaklaşa bir çalışma yaparak fikir alışverişinde bulunması daha hızlı sonuca ulaşmak için önemlidir.
 

4. Önemli Faktörler

4.1 Yüksek Okul

Bu konsepte başrolü oynayan Turizm fakültesi büyük bir önem arz etmektedir. Spor fakültesini Manavgat’ta oluşturarak spor alanında akademisyenlerin alanlarında yetişmesine katkı sağlamak amaçlanmalıdır. Spor alanında değişik alanlara da yer verilmelidir. ( bisiklet, atletizm, koşu, su sporları vb.). Alanında yetişen spor akademisyenleri sadece okul için değil halk içinde çalışmalar yapmalıdır.

Spordaki yaşlı kesimi de unutmadan, onlar için sağlıklı turizm, sağlıklı beslenme seminerleri, yoga vb. programları sunulmalıdır. Avrupalı yaşlı gurubun maddi durumları çok iyi ve böyle etkinlikler için paralarını harcamaya hazırlardır. Bu konu hakkında üniversitelerimiz konuya liderlik ederek Manavgat’ın Turizm markası olmasına katkı sağlamalıdırlar.

Türkiye Turizm Bakanlığı’nın 2023 strateji konseptine göre üniversitelerin gelecekteki görevlerinden biri sağlık ve spor turizmini teşvik etmektir. Turizm bakanlığının 2023Turizm konseptine yetişebilmek için yüksek okulların sağlık ve spor turizmi için çalışma yapmaları gerekmektedir.

 

4.2 Oteller

Turizm fakültesinin bu konsepte göre değişiklikler yapması öngörülürken tabi ki otellerimizin de misafirleri için spor turizmi tatili yapması açısından kendi içlerinde değişiklik yapmalıdırlar. Avrupa da aktif spor yapan bireyler en fazla sonbahar ve kış aylarında yarışmalara hazırlanırlar. Bu tür sporculara antrenman kampları için tesis sunmak gerekmektedir. Bu sebeple oteller sonbahar ve kış dönemlerini spor turizmi açısından değerlendirebilirler.

Son verilere göre Türkiye kış turizminde artış gözükmektedir. Yine kış turizmindeki yaşlılar içinde spor ve sağlık programları düzenlenmesi gerekmektedir. Güç, kondisyon, fitness, beslenme, yoga, meditasyon, dans, wellness, fonksiyonel antrenmanlar gibi seminer ve etkinlikler yine spor fakültelerinin ve spor alanındaki kurumların yetiştirdiği personeller tarafından gerçekleştirilmelidir.

Bisiklet sürmek, yürümek, trekking  bunlar yaşlılar için değerli ve sağlıklı etkinliklerdir. Bu tür etkinlikler yarışma kapsamında değil daha çok egzersiz ve seminer şeklinde olmalıdır. Fakat ufak çaplı turnuvalar da düzenlenmelidir.
 

Şuanda spor oteli oluşturacak şirketlerin bölgemizdeki bulunan aktivitelere katkıda bulunup bulunamayacaklarını planlamaları gerekmektedir. Grand Prix ve Barut oteller bu aktivitelere katkıda bulunan otellerdir. Bisiklet turları, koşu yarışları, halk koşuları, sorgun çevresinde yapılan koşu etkinlikleri, kano kayak gibi etkinlikler sadece Uluslararası etkinlikler olarak kalmayıp, belediye tarafından da halk için gerçekleştirilen etkinliklere dahil edilmelidir.

Spor turizmi için yapılacak tüm bu değişiklikler sonrasında bölgemizin spor turizmine ilgisini artırabilmek için iç ve dış reklamlardan yardım alınmalıdır. Çok kişiye reklam yapılmasındansa etkili reklam yöntemleri kullanılmalıdır. İç ve dış olarak spor gazeteleri, spor dergileri, tatil dergileri, spor kulüpleri, spor kurum ve kuruluşları, spor takımlarına reklam verilmelidir.

Ayrıca kardeş şehirler oluşturulmalı ve birbirleriyle yardımlaşma içerisinde hem reklam hem spor turizmi hakkında etkileşim halinde olmalıdırlar. Reklam amaçlı yapılan aktiviteleri uluslararası kanallarda, canlı yayın, sosyal medya gibi platformlarda gösterilmelidir.
 


4.3 Manavgat Belediyesi ve Halkı

Yüksek okul ve otellerin spor turizmi hakkında gelişimin yanı sıra en büyük diğer faktörde Belediyelerin konu ile ilgili değişimidir.Üniversite ve spor otellerinin spor faaliyetlerini bir araya getirerek onları desteklemek ve bir spor görevlisi pozisyonu oluşturarak koordine edilebilir.

Fakülte ve otellerin yaptığı spor programlarına bunun yanında halk bisiklet turları gibi organizasyonlara destek olmalıdır. Sadece öğrencilerin değil, toplumun da sağlıklı ve rekabetçi spor yapmaları sağlanmalıdır. Gelecekte çeşitli sporlar için bölgede tesislerin oluşturulması, belediye bünyesinde spor birimlerinin oluşturulması mantıklı olacaktır.

Özellikle mevsimsel faktörler nedeniyle pek çok vatandaşın sportif faaliyetler için daha çok boş zamanı olduğu kış aylarında, spor anlamında aktif olunabilir. Manavgat halkına fırsatlar sunularak spora teşvik edilmelidir.

Fitness stüdyolarının maliyeti yüksektir ve yeterince farklı spor branşı bulunmamaktadır. Kardeş şehrimiz Herford’a baktığımızda 75 bin nüfusu sahiptir bunun yanında 68 tane farklı spor branşında takımı bulunmaktadır. Böylelikle Manavgat halkımızı spor potansiyeli olarak yükseltebiliriz ve belki de dünya çapında başarı getirebilecek sporcularımız yetişebilir. Bu açıdan spor turizm bölgesi için değişik dallarda spor takımları kurup halkımızı da spor yapmaya teşvik etmek önemli bir noktadır.

 

 


5. Genel Bakış

Bu projede yüksekokul, oteller, Manavgat spor ile ilgili projelerini oluşturarak birbirleriyle etkileşim halinde yürütmelidirler. Bu konsept uzun zaman alacaktır. Fakat istek ve uygulama ile gelecek dönemde Manavgat’ı spor turizmi markası yapabiliriz. Nihayetinde spor turizminin bölgemizde bir marka haline gelip gelmemesi, ilgili kişilerin ve bölgenin yararına hedefleri kabul etme ve uygulama istekliliğine bağlıdır.
 

Konseptin Bakış Açısı: Manavgat’ı spor turizmde gelişmesi için hangi kurumların birbirleriyle etkileşim halinde olması gerekiyor. MATSO, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi, Manavgat Belediyesi.

Talep:Bu projeye katılanlar spor turizmi için beraber ve sıkı çalışmalı, koordineli, birbirini destekleyici, yapıcı ve yaratıcı fikir üretici olmalıdır.

MANAVGAT BELEDİYESİ

- Kendi spor etkinliklerini yapmalı
- Spor branşlarında takım oluşturmalı
- Antrenman alanlarını sunmalı
- Tüm spor aktiviteleriyle koordinasyonda olmalı

 

HALK

- Aktif şekilde spor ve takımlara katılma
- Sporda hem yurtiçi hem yurtdışı başarı sağlanması
- Şehir ile gurur duymalı
- Bütün spor etkinliklerine katılım göstermeli

 

YÜKSEK OKUL-ÜNİVERSİTE

- Spor bilimleri altında konuları çeşitlendirmeli
- Spor ile ilgili yeni ders ve konular getirmeli
- Turizm alanında spor uzmanlarına eğitim verilmeli
- Spor takımları oluşturmalı
- Spor antrenman alanları sunmalı

 

OTELLER

- Oteller spor oteline dönüştürülmeli, spor alanına yer verilmeli
- Değişik spor branşları sunabilmeli
- Kendi spor organizasyonları olmalı
- Bölgesinde bulunan spor organizasyona destek olma
- İç ve dış alanlarda reklam oluşturma
- Yaşlılara yönelik spor etkinlikleri, imkanları sunmalı.

 

mustafakutun-habermerkezi

 




Bu haber 349 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI