Bugun...


AHMET TEK

facebook-paylas
Bir Başkan’ın Çığlığı: Ölümle Tehdit Edildik!
Tarih: 02-03-2024 10:02:00 Güncelleme: 02-03-2024 10:05:00


Siyasetten, seçimlerden, adaylardan, ayak oyunlarından uzak, yemek yazılarıyla kıymetli okurlara farklı bir pencereden tatlı tatlı cümleler kurmaya çalışırken, “Şimdi bu da nereden çıktı?” dediğim bir olay patlak verince, rotayı değiştirmek zorunda kaldım.

 

Herkes “Ne oluyor?” diye sorarken olayı görmezden gelemezdim. Gerçi yemek yazılarından rahatsızlık duyan tipler bile oluyor. Ya arkadaş, rahatsız olduğun mekândan uzak duracak kadar akıl yok mu sende?

 

Yerel seçimlere 5 hafta kala, Karaman’ın siyasi geçmişinde hiç görülmemiş bir öfkeli çıkış gündeme bomba gibi düştü. Daha doğru ifadeyle, Karaman Futbol Kulübü Başkanı Süleyman Han, el bombasının pimini çekip ortaya fırlattı.

 

Süleyman Han, belediye yönetimi hakkında açtı ağzını yumdu gözünü. Bir de inanılmaz iddiada bulundu, “Ölüm tehdidi aldık” dedi.

 

Başkan Süleyman Han, adeta rest çekti, “Şimdiki belediye seçilirse biz devam etmeme kararı alırız. Başka arkadaşlar, başka yönetim gelir. Karaman’da futbolu bırakırım” dedi.

 

Başkan Han’ın belediye yönetimine yönelik en ağır laflarından biri de “Karaman'ın şimdiki yerel yönetimi sıfır. Hiçbir destek görmedik. 30 TL su parasını isteyen insanlar” cümlesi oldu.

 

Yazılarımda birkaç kez, futbola uzak olduğumu belirttim. İlgi alanım değil, keyif de almıyorum. Yıllar yıllar önce Prag’da bulunduğum sırada gitmek zorunda kaldığım Prag-Fenerbahçe maçını izlerken bile sıkıldığımı hatırlıyorum.

 

Geçen Aralık’ta Karaman’daydım. Protokoldan görüşmediğim birkaç kişi kalmıştı. Bunlardan biri de Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’ydı. Ne ben randevu istedim ne onlar davet etti. Tesadüfen bir karşılaşma da olmadı.

 

Belediyenin kapıları açık ama iletişim kapalı. Basın mensupları açısından. Başkalarını bilemem. Karaman’da birçok gazetecinin yakınması bu konuda. Beş yıl basın toplantısı yapılmamış. Kendilerince haklı sebepleri vardır. İletişime açık olsalar, bu sebepleri öğrenmiş olurdum ve sizlerle paylaşırdım.

 

Karaman FK Başkanı Süleyman Han’la tanıştım. Tanışmamızı da sizlerle paylaştım. “Karaman FK, Iğdır FK’ya Dersini Verdi” başlıklı Karaman’dan.com’daki yazımı okuyabilirsiniz.

 

Süleyman Başkan, Ankara’ya dönüşümü ertelememi, Karaman Futbol Kulübü’nün Iğdırspor’la yapacağı maçı izlememi ve gözlemlerimi yazmamı rica etti. Biletimi değiştirtti. Kısa sohbetimizde kendini tanıtmaya çalıştı, Karaman Futbol Kulübü’nün geldiği noktayı ve hedeflerini anlattı.

 

İlk sorduğum soru, “Ne işiniz var Karaman’da? Siyasete girmeyi mi planlıyorsunuz?” oldu. Başka sorularım da oldu. Önce bir gerçeği belirtmem gerekiyor. Süleyman Han bana göre; özü sözü bir, Türkçenin en güzel kelimesiyle söylemek gerekirse, “mert ve delikanlı.” Heyecanlı, Karaman sevdalısı. Karaman Futbol Kulübü derken sözünü bitiremeyecek kadar konuşkan. Futbol aşığı. Gözleri çakmak çakmak. Futbol dışında ağzından tek kelime çıkmadı. Dünyası futbol, Karaman FK. İtiraf etmeliyim ki, üzüldüm. Bunca imkanlar arasında, gel Karaman’a, futbolla yat, futbolla kalk. Anladım ki, ayrı dünyaların insanıyız. Süleyman Han’da bende kalan samimiyeti, heyecanı oldu. Samimi insana can feda.

 

Süleyman Han, Avrupa’da yetişmiş. Kendini ifade ederken zorlandığı oluyor. Bunu da itiraf etti. Yanlış anlaşılmaktan korktuğunu söyledi. İlk soruma yanıtı ise “Asla. Siyasetle işim yok. Siyasette gözüm de yok. Benim işim futbolla. Kendimi ifade edemiyorum. Kendimi anlatmakta zorlanıyorum” şeklinde oldu.

 

Anlattıklarını not aldım. Ankara’ya dönünce uzunca bir yazı yazdım. Karaman Futbol Kulübü-Iğdırspor maçı izlenimlerim Karamandan.com’da yayımlandı. Stat, tıklım tıklımdı. Seyirci coşkuluydu. Takım üç puanı almıştı. Stadın çevresi panayır kalabalığını andırıyordu. Yazım, çok okundu. Şaşırdım. Karaman FK taraftarının yazıma ilgisinden mutlu oldum.

 

Karaman’da yaşasam ve yazılarımın çok okunmasını istesem, Karaman FK ile ilgili özel haberlere ağırlık verirdim. Ne yazık ki Karaman’da spor yazarı yok. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öyle etkinlikler düzenliyor, öyle güzel karşılaşmalara ev sahipliği yapıyor ki, duysanız inanamazsınız. Karaman’ı en iyi temsil eden, Karaman’ın tanıtımında en etkin kurum, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü. İl Müdürü Ali Osman BEBEK’in çok başarılı olduğunu duyuyorum. Maalesef henüz tanışmadık. Ali Osman BEBEK’ten övgüyle söz eden öyle çok kişi oldu ki.

 

Karaman’da futbol tutkusunun bu denli yoğun, fanatik taraftarın bu denli çok olacağı hiç aklıma gelmezdi. Yazımın akabinde Süleyman Han veya yönetimden arayan biri olmadı. Ben de hazırladığım ikinci yazıyı Karamandan.com’a göndermedim. Oysa bu yazıda, Süleyman Han’ın dayanamayıp patladığı sözlerinin bir bölümü de yer alıyordu.

 

Karaman’da olup biten işlerin büyük bölümünü yakından takip ediyorum. Karaman Futbol Kulübü’nün macerasını başından bu yana biliyorum. Daha önceki süreçlerden de haberdarım.

 

Takım borç batağındaydı. Kapısına kilit vurulacaktı. Han Kardeşler “Hızır” gibi yetişti. Takım yeniden şahlandı. Taraftarlar tek yürek oldu. Han kardeşlere, hiç hesapta olmayan yüksek meblağlı borçlar çıkarıldı. Bunları bile sineye çektiler. Kuruşu kuruşuna ödediler.

 

Süleyman Han Karaman’da çok seviliyor. Seyircilerden onu tanımayan yok dense yeri. İnanıyorum ki, onu Karaman’a ve takıma bağlayan birinci sebep, taraftar sevgisi. O sevgiden güç ve moral aldığını düşünüyorum. Süleyman Han bir kenara çekilseydi, “Takımı olmayan, Türkiye’nin en güzel stadına sahip il” ünvanı Karaman’a verilirdi.

 

Takım başarılı oldukça, takımın eski destekçisi olan belediyenin sorunlar yarattığı haberleri kulaktan kulağa yayıldı. Peş peşe olaylar yaşandı. Yerel basında bu gelişmeler yüzeysel ele alındı. Konuya hakim değildim, özellikle uzak durdum.

 

Süleyman Han, bunca sıkıntıyı, zorluğu aşıp, takımın ligde süper performansı yakaladığı bir zaman diliminde ne oldu da bugüne kadar içinde tuttuğu kırgınlığı veya kızgınlığı dile getirme ihtiyacı duydu? Bardağı taşıran damla ne oldu?

 

Süleyman Han’ın basın toplantısında söylediklerini okumuşsunuzdur. Ben, burada bazı konuları özetle hatırlatacağım. Süleyman Han’a kulak verelim:

 

-Ölüm tehdidi aldık. Zaten stattan kovulurken ölüm tehdidi aldık. Belki bunlar suç duyurusu bile olabilir. Bunları bütün kamuoyu biliyor. Videosu duruyor."

Kim bu tehditçi? Savcılık bu iddia üzerine bir soruşturma açacak mı? Bir kulüp başkanını kim, neden, nasıl tehdit edebilir? Karaman asayiş olaylarıyla ünlü ama böyle aleni bir açıklama ilk kez oluyor. Bu bir skandal. Buna kimler cüret etmiş olabilir? Tehdidin sebebi ne? Kafamda cevapsız yüzlerce soru.

 

-Bu sene ligde kalıp, gelecek sezon şampiyon olmak istiyoruz. Hedefimiz 40 puandı, şimdiden 38 puandayız.

Takım pazar günü oynayacağı maçta üç puan alırsa hedefi geçmiş olacak.

-5 bin 600 seyirciye ulaştık. Amedspor’dan (Diyarbakır) sonra ikinci sıradayız. Süper Lig'de Kayseri'de, Sivas'ta, Gaziantep'te, İstanbul takımlarının çoğundan daha çok seyircimiz var.

-Özellikle yerel desteğe çok ihtiyacımız var. Bugüne kadar gittiğimiz tüm şehirlerin, tüm ilçelerin, köylerin, yerel yönetiminin desteğini görüyoruz. Otobüs olsun, ulaşım olsun, tesis giderleri olsun, tesisleri olsun, yerel yönetimler yapıyor. Biz Karaman’ın ismini taşıyoruz. Karaman'ın derneğiyiz biz. Şunu herkes de bilsin, biz şahsi bir kulüp değiliz. Karaman'da kayıtlı derneğiz.

-Karaman’ın yerel yönetimi, şimdiki yönetim sıfır. Hiçbir desteğini görmüyoruz. 30 TL su parasını isteyen insanlar.

-Şimdiki belediye seçilirse biz zaten devam etmeme kararı alırız. Başka arkadaşlar veyahut kulüp, başka yönetim gelir. Yönetim kararı değil, fakat benim şahsi fikrim; futbolu bırakırım. Karaman'da bırakırım.

-Stattan kovulurken ölüm tehdidi aldık.  Bant kaydı aldık. Yani bunlar belki suç duyurusu bile olabilir ama bunu bütün kamuoyu biliyor. …videosu duruyor.

-“Han Kardeşler Karaman'da arazi istedi” dedikodusunu veyahut “yer istedi” dedikodusunu bertaraf etmenin gerçekten çok büyük acısı içindeyim. ….harcadığımız paralarla gider Afra’nın yerini satın alırdık. Biz yer istemedik hiçbir zaman şahsımıza.

-4 milyon euroya yakın para harcadık.

Süleyman Han’ın kendisini ifade ederken, uzun yıllar yurt dışında yaşadığından kaynaklı zorlandığını belirtmiştim. Bazı cümleleri kesik veya eksik. Ancak bağlamından uzak değil. Süleyman Han, öyle dikkatli bir üslup seçmiş ki, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’nın adını bir kez olsun dile getirmemiş. Belediye demiş, şimdiki belediye seçilirse demiş, yerel yönetimler demiş.

 

Han Kardeşler hakkında ilk söylediğim hüküm cümlesi, Aktekke Meydanı’ndaki şölenin ardından olmuştu. Şunları söylemiştim:

 

“Han Kardeşler, Karaman’daki ayak oyunlarıyla veya dedikodularla baş edemez. Onlar farklı yapıda insanlar. Bir yıl dayanamazlar, harcadıkları paralar yanlarına kâr kalır. Karaman’dan üzgün ve kırgın ayrılırlar.”

Süleyman Han’ın dünkü basın toplantısı ayrılığın sinyali de olabilir, hodri meydan anlamına da gelebilir. İddia makamını dinledik. Şimdi söz savunmanın. Süleyman Han’a kimin yanıt vereceği de çok önemli. Doğacak bir tartışmada, Karaman Futbol Kulübü fanatikleri bakalım kimin yanında yer alacak?

 

Söylemesi kolay: 6 bine yakın kemik seyircisi olan bir kulübün başkanının iddiaları bir yanda, takımın geldiği konum bir yanda, 4 milyon euro gibi büyük bir meblağın harcanması bir yanda.

 

Karaman tarihinde ilk kez böyle bir olay yaşanıyor. Asla hafife alınacak bir olay değil. Ölümle tehdit iddiası var. Süleyman Han, Karaman’a günübirlik gelmiş bir seyyah değil. Bugüne kadar falsolu işi görülmedi, birilerine yanlışı olmadı.

 

Süleyman Han’ın açıklamalarını bazı kesimler “Futbolu siyasete bulaştırıyor” suçlamasıyla perdelemek isteyebilir. Bu kişilerin iyi niyetli olmadığına inanıyorum.

 

Karaman FK Başkanı’nın iddiaları, beni dehşete düşürdü. Ölüm tehdidi ne demek? Yerel yönetimle, Karaman’ın yüz akı olan bir takımın başkanının serzenişlerini, çığlığını, feryadını örtbas mı edelim?

 

Yerel yönetim, daha düne kadar sahibi olduğu bir takıma gerçekten husumet mi besliyor? Süleyman Han ile belediyenin gizli kavgasının altında bizim bilmediğimiz sebepler mi var?

 

Karaman Futbol Kulübü için Bayrakçı Otel kiralanmış. Galiba bir yıldır buraya kira ödeniyor. “Bir aylık kirayı ben ödemek istiyorum” diyen bir babayiğit gösterebilir misiniz? Otel kirası olarak bir servet ödenmiş olmalı. Bu kira da Süleyman Han’ın cebinden çıkıyor.

 

Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz. Süleyman Han’ın muhataplarından ses çıkmazsa seçim sonuçlarını bekleyeceğiz. Görünen o ki, 1 Nisan’da, iki başkandan biri görevde olmayacak. Üstelik bu tercihi Karaman halkı yapacak. Terazinin bir kefesinde Kalaycı, bir kefesinde Han olacak.

 

Not: Karaman stadında gece maçları oynanmamasının nedeni, müteahhidin bazı işleri eksik bırakması ve belediyenin dış aydınlatmayı yapmamasıymış...



Bu yazı 828 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI