Bugun...


AHMET TEK

facebook-paylas
Bu Kadın Kafasına Koyduğunu Yapıyor...
Tarih: 20-02-2024 08:55:00 Güncelleme: 20-02-2024 08:55:00


Karamanlı olup Meryem Evcen adını duymadım diyen varsa teessüf ederim. Meryem Evcen, kafasına koyduğunu yapan, ilklere imza atan bir Karaman sevdalısı. Aşçıların kraliçesi. Yemek yarışmalarının öncüsü. Karaman mutfağı denilince akla gelen ilk isim. Yöresel yemeklerin verileceği bir lokanta açılması için yıllardır çalmadık kapı bırakmayan bir ısrarcı. Kafasına koyduğunu yapan bir iş bitirici. Şimdi de organizatör, ev sahibi, davetçi.

İyi niyetle başlayan bir işin, yetkin eller yerine iş bilmezlere teslim edilmesinin güzellik getirmediğini birkaç gün önce gördük. Bir tv kanalının, Karaman’ın tanıtımına yönelik programındaki aksaklık ve beceriksizliklere birlikte tanık olduk. Onca para ödenmesine rağmen üç saatte üç dakika olsun güzel bir laf duyamadık. Bir yığın acemiliğe kucak açtığımızla kaldık. Beğenen olduysa da diyecek sözüm yok. Zevkler ve renkler tartışılmaz.

Her iş öyle. Atalarımız boşuna mı söylemiş: İşini bilmeyen kasap, ne bıçak kor ne masat. İster musluk tamiri olsun, ister şehrin yönetimi... Muslukçu işini bilen biri değilse suyla başınız dertte demektir. Belediye başkanı liyakatli değilse konforlu kent yaşamından nasibiniz kesilmiş demektir.

Meryem Evcen ile ilgili ilk yazımı, 11 Ekim 2021’de Karamandan.com’da yazmışım. “Karaman'dan Gelen En Güzel Haber” başlıklı yazının giriş paragrafı şöyle:

Pandemiden bu yana Karaman'dan hiç böyle güzel haber almamıştım. Yıllardır beklediğim haber ansızın karşıma çıkıverdi. Bu yılın müjdesi oldu. "Gastronomi ve Turizm Derneği" kurulmuş, "Gastronomi Evi" açılacakmış ve Karaman'ın lezzetleri bu hafta, ilk kez uluslararası bir festivalde görücüye çıkacakmış. Erikli yemeğimiz, Afyonkarahisar'da Mevlevî Yemekleri yarışmasına katılıyormuş.

Yazıda, Karaman'ın mutfak zenginliğinin tanıtılması gerektiğine inanan Meryem Evcen’in, Türkiye Aşçılar Birliği Federasyonu ile temasa geçtiğini, Federasyon Başkanı Zeki Açıkgöz’ün desteğiyle “Karaman Gastronomi ve Turizm Derneği”nin resmen kurulduğunu duyurmuştum.

O günden sonra Meryem Evcen ve ekibi kimsenin cesaret edemeyeceği işlere giriştiler. Festivallerde Karaman’ı temsil ederek madalyalarla döndüler. Gastronomi Evi açılması için çalmadık kapı bırakmadılar. Karaman’da Gastronomi Festivali bile düzenlediler. Üstelik yıllardır ‘kanatlı kapısının demir sürgüsü’ açılmamış olan Karaman Kalesi’ni açtırdılar. Onların her güzel işini ilk duyuran oldum. Karaman onların çabasına ortak olsun istedim.

Meryem Evcen’in son sihirli numarası TRT 1’in en çok izlenen programlarının başında gelen “Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye” ekibini Karaman’a gelmeye ikna etmesi oldu. “Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye”, Anadolu'nun damakları bayram ettiren geleneksel lezzetleri ile tanışıp, kültürel ve doğal güzelliklerine doğru masalsı bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin sabırsızlıkla beklediği program. İllerin öncelik alma yarışına girdiği seviyeli bir program ve 41 haftadır devam ediyor.

Her yerde bu tür davetler öncelikle belediyelerin uhdesindedir. Karaman’da ise bu işin sahibi Meryem Evcen ve ekibi oldu. İyi ki öncü insanlar var. Belediyenin işi başından aşkın diye duyuyorum. Bunlara ayıracak zamanı da ekibi de parası da olmayabilir. Üstelik seçime sayılı gün kaldı. Ama haksızlık etmeyelim. İşin ucundan da olsa tutmak istemişler. Seçmenlere selam göndermek için bu programdan daha iyisini nereden bulacaklar? Güzel işe ortak çok olur. Başarı varsa gerçek sahibini zor tanırsınız. Meryem Evcen kaçın kurası; aracılık eden kişiye gereken cevabı vermiş. Kibarca teşekkür etmiş.

Dostlarla birlikte olduğumuz bir vakitte telefonum çaldı. Arayan Meryem Evcen’di. Adını görünce “Gastronomi Evi için yer sorunu çözülmüş olmalı. Karaman’da yöresel yemeklerin sunulacağı yer nihayet açılıyor. Müjde vermek için arıyor” diye düşündüm.

Ses tonu sevinçliydi. Bir müjde vereceğinden emindim. Meryem Evcen “Sizi Karaman’a davet etmek için arıyorum. TRT ekibi Karaman’a gelecek. Çok özel bir davetli grubu oluşturmak istiyorum” dedi.

Sonra “Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye” program ekibinin çekim yapmak için Karaman’a geleceklerini heyecanlı heyecanlı anlattı. Heyecanı olmayanın hedefi olmaz. İşinin bereketi olmaz. Heyecanı olmayan kişiler, menfaati olmayan yere yanaşmaz. Heyecan yaratan işler aşkla şevkle yapılanlardır.

Meryem Evcen, Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim ile görüşmüş. Sunum yapmışlar. Vali Sarıibrahim de heyecanlanmış. Meryem Evcen’i tebrik etmiş. Her türlü desteği vereceğini söylemiş. Sonra Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Pekergil ile Tarım Müdürünü aramış. Konu hakkında onları bilgilendirmiş, talimat vermiş.

Meryem Hanım, “Sunumdan sonra ilk sizi arıyorum. Çok mutluyum. Artık yalnız değiliz. Bilmenizi istedim. Valilik arkamızda. Vali beyden öyle güzel sözler işittim ki, inanamadım. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yanımızda. Çekim yapılacak mekanları belirledik. Çekim için ekipler önceden gelecek. New Karaman Oteli ekibin konaklama ve yemek ihtiyaçlarını ücretsiz üstlendi” dedi.

Şehir içi çekimlerinde ulaşım hizmetini İl Özel İdaresi sağlayacakmış. Çekimlerde Karaman’ın göz bebekleri olan mekanlara öncelik verilmiş. Nokta atışlar yapılacak. Ermenek Taşeli bölgesi de unutulmamış.

Örneğin, adını veremeyeceğim bir mekanda kıl çadır kurulacak. Burada yöresel yemekler hazırlanacak. Bölge halkının yaşamı ile unutulmaya yüz tutmuş müzik ve eğlence kültürü tanıtılacak.

Ayrıntılar vererek programın büyülü havasını bozmak istemem. Ama Karaman’ın tescil alan ürünlerinin tanıtımı, yöresel yemeklerin hazırlık, yapım ve sunum aşamaları şehrin merkezinde, benim “Karaman’ın kraliçesi olsa başına taç olacak tek eser” diye tanıttığım güzel mekanda yapılacak. Kaderine terk edilen bu mekanın kapıları da uzun bir aradan sonra Meryem Evcen sayesinde açılacak.

Programın ardından bir “Arabaşı Gecesi” düzenlenecek ki, Karaman Karaman olalı böyle bir davete ev sahipliği yapmamıştır. Günlerce konuşulacağından eminim. Adı Arabaşı Gecesi ama kent kültürünün tanıtılacağı bir gece planlanmış. Yeri tespit edilmiş; değişiklik yapılmazsa, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Piri Reis Kültür Merkezi içerisinde bulunan şark odası. Konuk sayısı 40 kişiyle sınırlı tutulmuş. Gecede, Taşkale Seyirlik Oyunları gösterimi yapılması planlanmış. Meryem Hanım beni bu geceye davet etmek için aramış.

Meryem Evcen’in yaptığı arabaşının lezzetini bilenlerdenim. Son Karaman ziyaretimde davetlisi oldum. Ekibiyle tanıştım. Kendi elleriyle yaptığı arabaşından içtim. Yeğenimin nişanına katılacağım için maalesef bu özel davete icabet edemeyeceğim. Yazısını yazmak bile davete katılmış olmak kadar bana keyif verir.

Meryem Evcen, “Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye” program ekibini Karaman’a davet etmekteki amacını belirtirken, dört noktaya dikkati çekti:

-Karamanımızın sahip olduğu turizm potansiyelinin ulusal düzeyde tanıtımı,

-Unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarımızın tanıtımı,

-Tescil alan yöresel ürünlerimizin tanıtımı,

-Karaman Mutfağının zenginliğinin ulusal düzeyde etkin tanıtımı.

Programın yayın süresi 50 dakika. Dolu dolu bir program izleyeceğiz inşallah. Seçim atmosferinde Karaman’da bir meltem esintisine vesile olmasını dilerim. Karaman’ın, İsmetpaşa ve İstasyon caddeleri ile üç dört parktan ibaret olmadığını göreceğiz. Kültürel doku zenginliğinin bir bölümünü izleme imkanı bulacağız. Şimdiden bir kenara not alın, unutmayın.

Telefonu kapadım. Arkadaşlar sordu: “Yüzünde güller açtı. Güzel haberler almış olmalısın. Seni bu kadar mutlu eden olay ne?”

Kısaca anlattım. Anlatırken yüzümdeki gülümseme iyice arttı. Mutluluk denilen şey bu tür müjdelerle gelir. Benim sevincime dostlar da ortak oldu. İyilik halinin bulaşıcı olduğunu yıllar önce öğrendim. Keşke benzer müjdeleri daha çok duysam. Gitmesem de, görmesem de o şehir benim şehrim. Karaman’a renk katacak her etkinlik beni mutlu etmeye yetiyor. Yeter ki samimiyet olsun. Yeter ki nitelikli olsun. Bir çıkar, gözetilmesin.

Bu arada, TRT Haber ekibi Karaman’a gelmiş. Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük elma bahçesi ile Akkoyun ırkının tanıtımına yönelik program yapmışlar. Elma bahçesini çok kişiden duydum ama henüz görmedim. En kısa zamanda görmeyi arzu ediyorum.

Önemli Not: Karaman Gastronomi Evi için mekan bulmak bu kadar zor mu? Koskoca Karaman’da kapıları kilitli tutulan yüze yakın mekandan birini tahsis etmek kimsenin aklına gelmez mi? Kolay işi zora sokmak Karaman’ın kara talihi mi? Karaman'ın "aşene" geleneğinin çağdaş öncüsü Meryem Evcen’in sesine lütfen kulak verin. Artık şehirlerin tanıtımı mideden geçiyor. İkramı olmayan şehirler turizmde nal topluyor.

Yunus Emre’yi duymadınız mı?

Gelin tanış olalım / İşi kolay kılalım / Sevelim sevilelim / Dünya kimseye kalmaz.

Unutmayın, makamlar ömürden kısadır.

Günün Sözü: Men Dakka Dukka / İşi kolay kılmayanın işi zorlaşır.

 



Bu yazı 657 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI