Bugun...



İYİ PARTİLİ AYLİN CESUR : BÜTÇEYİ SAĞLIK YERİNE BETONA AYIRDINIZ..

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine görüşülürken yaptığı konuşmalarda iktidarın on sekiz yıl boyunca yaptığı yanlış sağlık harcamalarını eleştirdi.

facebook-paylas
Tarih: 22-11-2020 17:45

İYİ PARTİLİ AYLİN CESUR : BÜTÇEYİ SAĞLIK YERİNE BETONA AYIRDINIZ..

Cesur’un gündeminde bugüne kadarki bütçelerin vatandaş sağlığı yerine israfa ve betona harcanmasının yanında şehir hastanelerinin bütçeye getirdiği ağır yük vardı. Aylin Cesur komisyon görüşmelerinde, kullandığı istatistiklerle yine öne çıkarken, Türkiye’nin israflar sebebi ile sağlık alanında başka pek çok ülkenin gerisinde kaldığını kıyaslamalı bir şekilde ortaya koydu.

HALK SAĞLIĞINA VERİLEN ÖNEM ORTADA, OECD ORTALAMASINI BİZ AŞAĞIYA ÇEKİYORUZ

Milletvekili Cesur, konuşması esnasında OECD 2019 Sağlık Verileri’nden yola çıkarak Türkiye’de sağlığın geldiği durumu diğer ülkeler ile kıyaslayarak ortaya koydu. OECD’ye dahil 30’dan fazla ülke arasında toplanan istatistiklere göre Türkiye’nin pek çok alanda ya sonuncu ya da sondan ikinci olduğunu vurgulayan Cesur, “Ortalamayı biz aşağıya çekiyoruz” dedi. Cesur, halk sağlığının geldiği noktayı göstermek için örnek olarak, Türkiye’de yetişkinlerde diyabet oranının %12;15 yaş üstü sigara içen nüfusun %26,5; her yüz bin kişide astım hastası olanların 425 kişi olduğunu; ancak OECD ortalamalarının bu sayıların yarısına denk geldiğini ve halk sağlığında hükümetin sınıfta kaldığını söyledi. Konuşmasında grip aşısında da dikkat çeken Cesur, ülkemizde 65 üstü yaşlıların sadece %7’sinin aşılandığını belirtirken, bu oranın OECD ortalamasında %41 olduğunu söyleyerek aradaki çarpıcı farkı ortaya koydu.

VATANDAŞIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN BÜTÇEDEN AYRILAN PAY YETERSİZ

“Halk sağlığının bu kadar bozuk olduğu bir ülkede sağlığa daha çok yatırım yapmak gerekirken, bu alanda da OECD ülkelerinin en gerisindeyiz” diyen Cesur, daha çok sağlık hizmetine, personel alımına ve koruyucu sağlık önlemlerine yatırım yapmanın gerekliliğinin altını çizdi. Sağlık için yapılan hükümet harcamalarını ele alan Cesur, “2002’de sağlık harcamalarının Gayri Safi Milli Hasılaya oranı %5,2 iken, bugün bu oran %4,2’ye düştü. Oysa OECD ortalaması %8,8. Sağlık harcamalarının toplam hükümet harcamaları içindeki payı bizde %10, OECD ortalaması %15” diyerek Türkiye’de son 18 yılda sağlık için bütçeden ayrılan payların yetersizliğini ortaya koydu. Kişi başı yapılan sağlık harcamalarının düşüklüğünü ortaya koymak için “Türkiye’de kişi başına 1227 dolar sağlık harcaması yapılırken OECD ortalaması 3994 dolar” diyen Cesur, bu oranın dolar üzerinden belirtilmesinin önemini, sağlık teknolojileri ve pek çok ilaç ve medikal ekipman için ithalat yapıldığını, sağlık konusunda da dışa bağımlı olunduğunu belirterek açıkladı. Aylin Cesur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2019 Mart ayındaki açıklamalarını işaret ederek, ilaçta %54, malzemede %82, cihazda %84, aşıda %100 dışa bağımlı bir Türkiye olduğunu hatırlattı.

BÜTÇEDE İSRAFA VE BETONA YATIRILIRSA ON SEKİZ YILIN SONUNDA DOKTOR, HEMŞİRE, YATAK SAYISI DA AZ OLUR..

Aylin Cesur, bütçeden ayrılan payın yetersizliğini ortaya koyduktan sonra karşılaştırmalarına vatandaşlarımızın alabildiği sağlık hizmetlerinin kalitesini kıyaslayarak devam etti. “Bin kişiye 1,9 doktor düşerken, OECD ortalamasının 3,5; bin kişiye 2,1 hemşire düşerken OECD ortalaması 8,8, Doktor başına bizde 4.765 muayene var, OECD ortalamasında doktor başına 2.181 muayene düşüyor.1 milyon kişiye hastane sayısı bizde 19, yüzölçümü ve nüfusu bizimle benzerlik gösteren ülkelerde bu sayı 30-40 arasında. Bin kişiye düşen hastane yatağı bizde 2,8 iken OECD ortalaması 4,7. Hâliyle hastanede kalış süresi de düşüyor; bizde ortalama 4,1 gün, OECD'de 7,7. Tesis ve hastanelerde 65 yaş üstü her bin kişi uzun süreli bakım yatakları sayısı bizde 8,7; OECD ortalaması 47,2” diyen Cesur, on sekiz yıldır ülkeyi yöneten iktidarın yeterli bütçeyi ayırmayarak ve doğru harcamaları yapmayarak bu farkın oluşmasına sebep olduğunu belirtti.

ŞEHİR HASTANELERİ CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA BİZİ EN FAZLA BOYUNDURUK ALTINA ALAN VE MEMLEKETİ YOKLUĞA MECBUR BIRAKAN EN ÖNEMLİ İSRAFLARDAN BİRİ OLARAK KARŞIMIZDA

2021 Sağlık Bakanlığı için öngörülen bütçe içerisinde koruyucu sağlık önlemlerine ayrılan payın %24,5 olduğunu, ancak şehir hastanelerine yalnızca 2021 yılında ödenecek kira ve hizmet bedellerini kapsayan 16 milyar 392 milyon TL olarak ayrılan bütçenin bakanlık bütçesi içindeki payının %21’e denk geldiğini söyleyen Cesur, bütçenin pandemi ile mücadele vizyonuna sahip olmadığını ve şehir hastanelerinin gereken sağlık adımlarının atılmasını engellediğini belirtti. Cesur ayrıca, Sağlık Bakanlığı bütçesinden her yıl şehir hastanelerine ayrılması gereken payın bir yılda 6 milyar TL ve %4’lük bütçe pay artışı ile yükseldiğini vurgulayarak Şehir Hastaneleri’nin toplum sağlığını ve geleceği ipotek altına aldığını belirtti. Verimlilik için ideal hastane başına ideal yatak sayısının 200-600 arasında olması gerektiğini hatırlatan Cesur, ortalama 1137 yataklı Şehir hastanelerinin ayrıca verimsiz ve halkın sağlık ihtiyacına cevap vermeyen projeler olduğunu söyledi.

SADECE 1 YILDA 11 ŞEHİR HASTANESİ İÇİN KİRA OLARAK, 10 TANE ŞEHİR HASTANESİ YAPABİLECEK MİKTARDA PARA ÖDEDİK..

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda genel bütçe ile yapılması planlanan 10 şehir hastanesinin toplam 10 milyar 104 milyon lira olduğunu söyleyen Cesur, “Madem bu fiyatlar bu kadar uygundu, neden 11 hastanenin kirası için yalnızca 1 yılda, 10 hastane yapım maliyetinden daha fazla kira ödüyoruz?” diye sordu. İhalelerin ve sözleşmelerin ticari sır gerekçesiyle saklandığını ve Sayıştay’ın tam manasıyla denetleme yapamadığını ve yapabildiği kadarı ile de her yıl 20 civarında usulsüzlük bulunduğunu dile getiren Cesur, şehir hastanelerindeki “hasta garantisi” mantığını eleştirerek, “Eğer koruyucu sağlık önlemlerini artırırsanız, garantilerin gerisinde kalıp daha çok garanti bedeli ödemek zorunda kalırsınız. Eğer koruyucu sağlık önlemleri az tutuluyorsa garantiler daha az ödenir, bu sefer de tedavi için harcanan masraf artar. Burada ciddi bir çelişki var, bunun için filozof olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı. Cesur, denetimsizliğin ve garantilerin yanında ayrıca neden şehir hastaneleri ile ilgili sözleşme ve ihalelerde Türk Mahkemeleri yerine İngiliz Mahkemeleri’nin yetkili kılındığı sorusunu da bir kez daha dile getirdi...

 

habermerkezi

 




Bu haber 1974 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI