Tweet |
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 7'nci Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi'nin yaklaşık 3 ay önce aldığı ve mart ayı sonunda da ATSO Meclisi tarafından kabul edilen ekmeğe zam kararı Antalya Valiliği'nin vali yardımcısı başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, ATSO ve AESOB temsilcilerinden oluşan dört üyeli Ekmek Fiyat Komisyonu'nda reddedildi. ATSO Meclisi'nde alınan kararda 200 gram 1.5 TL iken 210 gram 2 TL şeklinde kilogram fiyatı 9.5 TL civarında yeni fiyat belirlenmişti.
RED KARARI TEBLİĞ EDİLDİ
ATSO'nun 30 Mart tarihli meclis toplantındaki zam kararı üzerine dört üyeli Antalya Valiliği Ekmek Fiyat Komisyonu önceki gün toplandı. Komisyonda ATSO ve AESOB temsilcilerinin kabul oyuna karşın komisyon başkanı vali yardımcısının iki sayılan oyu ve Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin toplam üç oyuyla zam kararı reddedildi. Komisyon kararı ilgili kurumlara da tebliğ edildi.
KOMİSYONUN RED GEREKÇELERİ
Komisyonda ATSO'yu temsilen yer alan fırıncı esnafı da olan Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, mecliste aldıkları zam kararının komisyonda reddedildiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ekmek kilogram fiyatının 6.25 TL olduğu yönündeki görüşünü savunuyorlar. Kaldı ki biz yaklaşık 1.5 yıldır 200 gramı 1.5 TL olarak kilogramını 7.5 TL'den satıyoruz. Ayrıca red kararında normal ekmek dışındaki diğer ekmek türlerinden para kazanıldığı ve bu şekilde telafi edilebileceği gibi de gerekçeler bulunuyor" dedi.
FIRINCININ YÜZDE 50'Sİ BATAR
Son 1.5- 2 yıllık süreçte hammadde ve sair giderlere ciddi düzeyde zam geldiğine dikkati çeken Totoş, “Hammaddeye yaklaşık yüzde 70, asgari ücrete yüzde 21, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, kira artışları gibi oranları görmemezlikten gelmeleri akıl tutulmasından başka bir şey değil. Bu şekilde gidildiği takdirde biz bu fiyatı uygulayana dek fırıncıların yüzde 50'si batar ve bunu göremeyen kurumlarla karşı karşıyayız" diye konuştu.
MAHKEMEYE BAŞVURACAKLAR
Red kararını haksızlık olarak nitelendiren Murat Totoş, fırıncı esnafının hakkını hukuki yollardan aramaya devam edecekleri ve mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Antalya'nın eski büyükşehir sınırlarındaki beş ilçede toplam 145 fırıncı esnafı olduğunu belirten Totoş, unlu mamul adı altında, amacı dışında ve merdiven altı şeklinde büyük bir sorun olarak da 170'e yakın işyeri bulunduğu ve her geçen gün sayılarının arttığını dile getirdi.
AESOB'UN ZAM KARARI DA MAHKEMEDE
AESOB'a bağlı Fırıncılar Odası tarafından daha önce alınan karar gereği 1.5 TL olan 200 gramlık ekmeğe, 210 gram ve 2 TL olarak uygulanan zam kararı da Antalya Valiliği'nin itirazı üzerine mahkemeye taşınmıştı. Ticaret Mahkemesi kararıyla da yürütmeyi durdurma kararı alınan ekmek fiyatına zammına ilişkin haziran ayındaki duruşmada mahkemenin son kararı vermesi bekleniyor.
habermerkezi