Tweet |
Türkiye'nin dünyaya damgasını vuracak en önemli projeleri arasında olan 1915 Çanakkale Köprüsü, bugün, Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yıldönümünde hizmete girdi. Dünyanın 'en uzun orta açıklıklı asma köprüsü' unvanını alan ve tarihin en prestijli projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 1,5 saatlik ulaşım mesafesi 6 dakikaya düşürecek. Tarihi köprü, Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin entegrasyonunu sağlayacak.
SEYİT ONBAŞI AYRINTISI
Köprünün kulelerinin tepesinde Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak namluya sürdüğü top mermisine ithafen, top mermisi figürü yer alacak. 16 metrelik simge top mermileriyle birlikte kulelerin uzunluğu 334 metreye kadar çıkacak.
Çanakkale Cephesi'nde sırtına aldığı büyük top mermisinin İngiliz zırhlısı "Ocean"ı batırmasıyla Osmanlı ordusunun savaşları kazanmasında büyük pay sahibi olan Seyit Onbaşı.
İLK GEÇİŞİ ERDOĞAN YAPTI
Köprünün açılışının ardından ilk geçişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makam aracı ile yaptı. Araçla geçiş toplamda 6 dakika sürdü.
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: GEÇİŞ SADECE 6 DAKİKA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ''Cumhuriyet tarihimizin en büyük ulaştırma projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü hizmete sunmanın haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projemiz ile ülkemiz, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda en büyükler arasına girmeye bir adım daha yaklaşmıştır. Şanlı tarihimize mühür vuran şahaser olmuştur." dedi.Enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olarak simge yapılardan biri milletiyle buluşuyorBüyük ve güçlü Türkiye resmi. Liderliğinizle ortaya çıkan tüm eserler bu resme vurulan fırça darbeleri. Trakya ile birlikte Batı Anadolu, Ege'nin sanayi, ticaret ve Turizm sektörü çok daha canlanacaktır. Feribotla saatler süren geçiş süresi artık sadece 6 dakika. Yapım çalışmalarındaki üstün başarıyla projemiz 1.5 yıl önce tamamlandı. Yap işlet devret projelerinin ne kadar faydalı olduğunu küresel çapta gösteren güzel bir örnektir. Günlük sığ siyasi tartışmaların aksine ulaşım ve master planlar çerçevesinde Türkiye'nin 2053 vizyonunun gerekli altyapısı şimdiden hazırlanıyor.'' şeklinde konuştu.
TÖRENE GÜNEY KORE BAŞBAKANI DA KATILDI
Kore Cumhuriyeti Başbakanı Kim Boo-Kuyum yaptığı açıklamada, 'Bu tarihi açılışa davet ettiğiniz için teşekkür ederim, tebrikler. Kan kardeşi ülke olarak Kore hükümeti olarak tekrar teşekkürlerimi sunmak istiyorum.' dedi.
'ÇANAKKALE YENİ BİR GELECEĞE KUCAK AÇIYOR'
"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü olan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 metre ile dünyanın en uzun orta açıklığa sahip köprüsü olma özelliği taşıyan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün açılış töreninde konuşuyor. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde; Sevgili Çanakkaleliler, değerli misafirler bu tarihi günde sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Binlerce yıl medeniyetlerin göz bebeği olmuş Çanakkale bugün yeni bir geleceğe kucak açıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışını yapmak üzere bir aradayız. Bugün önce Çanakkale şehitlerimize gittik. Fatiha'mızı okuduk. Biz de peygamber yoldaşı şehitlerimize yaraşır olmak için çalışıyoruz. Mücadele ediyoruz. Ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nü büyük ecdada ithaf ediyoruz. Hani maziden atiye köprü kurmak diyoruz ya işte bugün bu sözü hayata geçiyoruz. Çanakkale Köprüsü, şehrimize milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
'KULE YÜKSEKLİĞİ MARTIN 18'İNİ İFADE EDİYOR'
Bugün burada altıncı köprüyü açıyoruz. Osmanlı'nın ardı ardına yaşadığı savaşlar nedeniyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek bize nasip oldu. Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. Köprümüzün isminin başındaki 1915, Çanakkale'de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 olan, Martın 18'ini işaret ediyor. Orta açıklığı 2023'ü işaret ediyor. Ecdadımız 1 asır önce burada, Çanakkale Geçilmez sözünü kanıyla tarihe neşretmişti. Kınalı kuzularıyla, Mustafa Kemal'in riyasetinde, Seyit Onbaşılarla Çanakkale Geçilmez demiş ve burada tarih yazmıştır. İşte o mücadeleyi verenlerin torunları olarak biz buradayız. Biz de 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nü açıyoruz.
'JAPONYA'YI GERİDE BIRAKTIK'
Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleşti. Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı, yıllık ne olacak biliyor musunuz? 415 milyon avro. Kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa'da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor. Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.
GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Otomobil geçişleri ile alakalı fiyatı, 200 lira olarak belirledik. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptığı 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçişlerin ilk hafta ücretsiz olacağını bildirdi.
Kaynak-tv.ler ve gazeteler
habermerkezi