Tweet |
Karaman’ın il yapılmasına katkı koyan o dönemin hükümetine ve siyasilerine dönemim Karaman Belediye Başkanı Yaşar Evcen’e ve bu kararın alınmasına katkı veren herkese bir Karamanlı olarak teşekkürlerimi sunuyorum.
Karaman Köklü bir tarih ve kültür kenti olan, Cumhuriyete kadar "Larende" adını taşıyan Karaman, büyük Türk düşünürü Mevlâna Celâlettin Rûmi'nin ana ocağıdır.
Karaman, Türkçeyi ilk kez resmî dil ilan eden dönemin en kudretli hükümdar ve devlet adamlarından olan ve Karaman'ı devletin başkenti yapan Karamanoğlu Mehmet Bey'in ve Karamanoğulları'nın memleketidir.
Karaman, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hem ana tarafından hem de baba tarafından atalarının Rumeli'ye gitmeden önce yaşadıkları coğrafyadır ve bu yönüyle atamızın ata yurdudur.
Karaman, birçok tarihî ve kültürel eserin yanında doğal güzelliklere de sahiptir.
Karaman, toprağından Kurtuluş Savaşı'mızın kahramanlarından Kâzım Karabekir Paşa, ünlü Türk denizcileri Kemal Reis ve Piri Reis, Osmanlı'nın manevi kurucusu Şeyh Edebali gibi önemli tarihî şahsiyetleri de çıkarmıştır.
1961'den bu yana Türk Dil Bayramı'yla birlikte Yunus Emre'yi anma etkinliklerinin de düzenlendiği Karaman, Yunus Emre'nin hoşgörü diyarıdır.
Zaman zaman ulusal basının bile yaptığı "Konya Karaman" gafına maruz kalsa da zengin tarihî ve kültürel mirasıyla Anadolu'nun kadim merkezlerinden biri olan Karamannın il oluşınun 33 yılnı kutluyorum .
Ahmet Dikici
Ant Ayder
Karaman Ayrancılılar Dernek başkanı
merhabaşelale.com