Bugun...


MUSTAFA KUTUN

facebook-paylas
ATATÜRKÇÜ OLMAK! (1)...
Tarih: 20-04-2022 16:09:00 Güncelleme: 20-04-2022 16:09:00


Yüce önderimiz, ulusal kahramanımız, sevgili Atamız Mustafa Kemal ATATÜRK’ün heykelleri üzerinden manevi kişiliğine karşı kimi hain odaklarca yapılan çirkin saldırıların sürdüğü esefle görülmektedir. Bunun son örneğini, Mustafa Kemal’in Kurtuluş savaşını başlatmak üzere ilk adımı attığı Samsun’daki Onur Anıtı’nın yıkılmak istendiğini de yüreğimiz sızlayarak gördük. Yıkmaya kalkışanlar, başaramayıp kaçmış olsalar da toplumun tepkisinin günlerce sürüp geniş kitlelerce kınanması ve bunların sosyal Medya’ da yer alması nedeniyle halkımızın böylesi saldırılara sessiz kalmadığını görmek sevindirmişti bizi.

Sevindirmiştir ama Atatürkçü olduğuna kuşku duymadığımız kimi arkadaşların da somut olayda halkımızın gösterdiği haklı tepkilere hiç değinmeden, öteden beri Atatürk’ün heykel ve büstlerine karşı bağnaz ve gerici odaklarca yapılan saldırılara toplumun tepkisiz kaldığını ileri sürerek, Atatürkçü olamadığımızın uluorta dile getirmelerine de o kadar üzüldük.

ATATÜRK’ÜN YOLUNDAN SAPANLAR

Oysa bu arkadaşların haklı olarak, gelmiş geçmiş tüm siyasal iktidarların öteden beri Atatürk ilke ve devrimlerine özde aykırı düşen ve ülkenin yönetim biçimini (Cumhuriyet Rejimini) değiştirmeye kadar varan uygulamaları ile bugünlere gelindiğini anımsatıp; bizim de asıl tepkiyi onun heykellerine saldıranlara değil; ancak  Atatürk'ün yolundan sapan ve çağdışı kalmış uygulamalarla onun öğreti ve eserlerini yıkan politikacılara karşı gösterilmesi gerektiğini belirtikten sonra, ”Bunları yapmadığımız için Hiçbirimiz Mustafa Kemal olamadığımız gibi gerçek  Atatürkçü de değiliz” yargısına varmasının, Atatürkçü yurttaşlar için haklı gerekçelerle yanlış sonuca varılmasından başka bir anlamının olmadığı kanısındayız.

ESERLERİNE SAHİP ÇIKMAK

Bu eleştirilere karşı önce şunu vurgulamak gerekli ki Atatürk'ün heykellerine saldıran bedbahtların amacı, doğrudan heykele zarar vermek olmayıp Atatürk'ün düşünce ve eserlerini toplum katında küçük düşürüp manevi kişiliğini itibarsızlaştırmak; kısacası heykelleri üzerinden kötüleme/tahkir etmek kastı olduğu gözetildiğinde, bunlara tepki göstermenin de heykellerine sahip çıkmak değil; tam da Atatürk'ün düşünce ve eserlerini sahiplenmek olduğu yadsınamaz. Bu yüzden de halkımızın heykeline yapılan saldırılara karşı tepki göstermesinin, Atatürkçülük olmadığını söylemek doğru olmadığı gibi bunun, toplum psikolojisi ve duygudaşlığı (empatisi) ile bağdaştıramadığımızı da belirtmek isteriz.

HER TÜRK ATATÜRKÇÜ’DÜR

Öte yandan, kadim Türk ulusunun özellikle dil ve töre/kültür açısından yenilikçi ve devrimci karakteri ile gizil/potansiyel bir güce sahip olduğu tarihsel bir gerçekliktir. Böylesine şanlı bir toplumunun, Mustafa Kemal'in önderliğinde Türk Kurtuluş savaşı ile istilacı Emperyalist devletleri hezimete uğratıp Cumhuriyet’in de ilanından sonra, bir 'Kurtarıcı İlah' gibi gördüğü Atatürk'ü -gözleri olup da sessiz kalan dilsiz şeytanlar dışında- gönülden sevdiğine kuşku yoktur.  Bu nedenle, onun heykellerine yapılan saldırıların, manevi kişiliğine karşı yapılmış sayılarak tepki gösterilmesi ne kadar doğruysa; bunun Atatürkçülük sayılmayıp, toplumun 'Atatürkçüler ve Atatürkçü Olmayanlar' diye ikiye ayrılması da o kadar yanlıştır. Bana göre, Türkiye'yi Vatan bilen ve Ne Mutlu Türküm Diyen Herkes Türk'tür, Her Türk de Atatürkçüdür. Eşyanın doğasına da uygun düşen bu savsöz/aforizma, hiç kuşku yok ki Türk toplumunun büyük çoğunluğu için böyledir, bunun aksini savunmak da abestir, safsatadır.

devam edecek..



Bu yazı 3466 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI