Bugun...


MUSTAFA EROL

facebook-paylas
ÖNEMLİ MESELELER- 97 LÜTFEN BU SÖZLER VE DUALARI GÖZDEN GEÇİRİN!
Tarih: 02-05-2021 15:18:00 Güncelleme: 02-05-2021 15:18:00


İnsanların diline geleneksel olarak yerleşen ve küçük yaşlardan itibaren devam edegelen bir alışkanlık olarak söylenen pek çok söz ve pek çok dua vardır. Ne kadar masumane söylenirse söylensin yanlış söylemler zamanla inanç biçimini şekillendirir ve bu da inanç sistemi açısından kötü sonuçlara yol açar. Öyleyse bir takım sözler ve duaları tekrar gözden geçirelim diyorum.

1- ALLAH’A MEKÂN BİÇME: Pek çok insanın söz arasında ve sıklıkla söylediği sözün doğruluğunu ifade etmek için ; ” Yukarıda Allah var veya Allah Yukarıda ” dediğini biliyoruz. Bu cümleleri söyleyen insanlara sorsanız Allah nerededir diye hepsi; Allah mekândan münezzehtir” derler. Allah’ın mekândan münezzeh olduğunu ve her şeyi gören, bilen ve her şeyden haberdar olan olduğunu bilen insanların Allah’a mekân biçmeleri, Allah’ı bir yerlere sığdırmaları yanlıştır.

2- KABİRLERİ IŞIKLANDIRMA, AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ ÇALIŞMALARI: Cenazelerin arkasından yapılan dualar, dua yapan insanların;

a- İnançlı olup inançsız olmalarına göre yapılır ve inançsız insanlar ve inançsız insanlardan etkilenen, Ahret hakkında bilgisiz insanlar genelde; Işıklar içinde uyusun diye dua ederler. Allah’ın rahmetini ağızlarına almamak için kabirlere ışık döşerler.

b- İnançlı olup Ahret hayatı hakkında Kur’andan araştırma yapmayanlar ve geleneksel olarak dine inananlar ise birincisi maalesef, aynı inançsızların yaptığı gibi kabirleri ışıklandırırlar. İnançsızlar ışık içinde uyusun derken bu grup nur içinde uyusun derler ki, nur da ışıktır. Bir de kabri cennet bahçesi olsun diyerek kabirleri ağaçlandırma ve peyzaj yaptırma duası vardır ve oldukça komiktir. Zira İsrafil Aleyhisselamın Suru üfürdüğü Mahşer Gününe kadar AHRET HAYATI BAŞLAMAYACAKTIR ve öldükten sonra dirilme dediğimiz Ahret Gününün miladı İsrafil AS. In sur üfürmesidir. (Bakınız: Yasin Suresi ayet 51.)

c- İnançlı ve sorgulayan ve Kur’ana topyekun inanan insanlar ise ALLAH’IN RAHMETİNİ DİLERLER. Allah rahmet eylesin derler. Allah rahmetiyle muamele buyursun derler. Rahmeti yalnızca Rabbimizden beklerler. Zaten her namazda okuduğumuz Fatiha Suresinde de "Yalnız sana ibadet ediyoruz" demiyor muyuz????

3- AZİZ ALLAH, ŞEFAAT YA RASÜLALLAH:  Ülkemizde yaygın olan dualardan birisi de duanın Allah’a yapıldığını bir kenara bırakarak peygambere dua edilmesidir. Ezan okunurken genellikle AZİZ ALLAH, ŞEFAAT YA RASÜLALLAH denir. Şefaat et Ya Rasülallah demek duadır ve Peygamberimize yapılan bir duadır ve duanın sadece ve sadece Allah’a yapıla bilineceğini göz önünde tutan bir insan asla böyle bir dua yapamaz. Kaldı ki Zümer Suresi 44. Ayetinde Rabbimiz; “ŞEFAAT ETME YETKİSİ TAMAMIYLA BANA AİTTİR.” buyurarak noktayı koymuştur.. İşte bundan dolayı ezan okunurken AZİZ ALLAH ŞEFAAT YA RAHİMALLAH diyerek Rahim olan Allaha dua etmek en doğru olandır. Aziz Allah Celle celalühü demek de güzeldir.

4- ŞEHİTLERE DUA NASIL EDİLİR? : Gerek günlük hayatımızda ve gerekse sosyal medya ortamında veya gerekse sözlü ve görsel basında bir şehit haberi duyunca insanlar genellikle: ALLAH RAHMET EYLESİN diye dua ederler ve arkasından da MEKANI CENNET OLSUN derler. Oysa Tevbe Suresi 111. Ayetinde Allah şöyle buyurur: " İnnallaheştera minel mu’minine enfusehum ve emvalehum bi enne lehumul cenneh” Anlamı şudur: “Allah, kendi yolunda savaşarak ölen ve öldüren mü'minlerin; canlarını ve mallarını Cennet karşılığında satın almıştır.”  Yani açık açık Allah bu ayetinde şehitlerin canını cennet karşılığında satın almıştır buyuruyor.

Yani şehitler cennetliktir buyuruyor Rabbimiz. R’ad Suresi 6. Ayetinde ise : “ Allah'ın vaadidir; Allah vaadinden caymaz ve fakat insanların çoğu bilmez.” Buyurur rabbimiz. Allah vaadinden caymayacağına göre Mekânı cennet olsun diye dua etmek oldukça yersizdir ve adeta Allah’ın sözüne güvenmemek gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Onun için ALLAH ŞEHADETİNİ KABUL BUYURSUN diye dua etmek en güzel olan duadır bir şehit için.

Burada ifade ettiğim her konuyu ayetlerle kısa kısa ortaya koydum. Dileyen benim ifade ettiğim gibi dua eder, dileyen yanlışlarda ısrar eder. Her şey insan iradesine göredir vesselam.

Mustafa EROL



Bu yazı 1924 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI