Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
İDRİSLİ YÖRÜK CEMAATİ ...
Tarih: 09-02-2022 01:11:00 Güncelleme: 09-02-2022 01:11:00


Bugün araştırma gezimize Asım Bozkurt Abi, Doç.Dr Fatih Uslu hocam ve Ramazan uslu abi ile başladık. İdrisli Yörüklerini ziyaret edince size biraz İdrisliler hakkında bilgiler vermek istiyorum.

 Manavgat’ta yaşayan İdrisli Yörüğü’nün kökleri, yerleşkeleri ve kültürleri üzerine yaptığımız değerlendirmeler, her zaman ifade ettiğim gibi “Manavgat Türkmen boylarının incelenmesi için bir labratuvar özelliğidir” yaklaşımımızı doğrulamaktadır.

   Bugün Homa ve Şıhlar Köyünde yaşayan İdrisli Yörüğü eski adı Sümleşe olan köy civarında yaşamaktaydı. Bu köyün eski haritalarda Sevinç. Tilkiler civarında olduğunu göstermektedir. İdrisli Yörüğü tarihi hakkında Hacı Mehmet Yüzer (1952)ve oğlu İsa Yüzer ile yaptığımız röportajda, İdrisli Yörüğü’nün yaylasının Medi Yaylası olduğunu, bugün Medi Yaylası, Dalayman (Çamlık) civarında düm düz bir ova olarak uzanan, şu anki coğrafi paylaşıma göre bir kısmı Antalya, bir kısmı Konya sınırında kalmışdır. Kurtuluş savası sırasında çok fazla asker verdikleri ordudan dönen çok az olunca Medi yaylasında tutunamamışlar ve yıllar içinde Küpe dağına göçmeye başlamışlar. Küpe dağında bulunan obaları bir sel baskını sonrası 24 çocuk ve kadınını kaybedince dağılmışlardır. Şimdi akraba olduklarını düşündükleri Dalayman civarında yaylamaktadırlar. İdrisli Yörüğü Homa Köyünde yaşamaktadır. Diğer bir kolu (Güllüler) Şıhlar köyüne yerleşmişlerdir.

Peki kimdir bu İdrisli Yörüğü?

 1530 defterinde Sevinç Hacı Yörükleri içinde İdrisler adlı bir mahalle ve yer olması, Sülmeşe’nin ( Sümleşe) Sevinç’e yakın olması, defterde kayıtlı İdrislilerin bugün yaşayan İdrisli Yörüğü olduğunu düşündürtmektedir. Sevinç Hacı Yörüğü ise, Manavgat’ın kuruluşunda Manavgat Beyi olarak geçen Seyyid Mehmed Bey’in kardeşinin adının Sevinç Bey olmasından dolayı Sevinç Bey cemaati olduğunu söyleyebiliriz. İdrisliler de bu Sevinç hacı cemaatinde görülmektedir. Yusuf Halaçoğlu’na göre ise, Avşar, Eymür, Salur boyunun Ulu Yörük kolu, içinde İdrüslü Yörüğünün varlığından haber vermektedir.

 Cevat Türkay ise, İdrüslü cemaatini Yörükan taifesinden ifade etmiş ve yerleştiği yerleri Maraş, Ordu, Edirne, Tarsus olarak yazmıştır.

 Bize en yakın olasılık, 1530 defterinde bahsi geçen, Sevinç Hacı Yörükleri içinde görülen İdrislilerin, bugün yaşayan İdrisli Yörüğü’nün ataları olduğunu düşünüyoruz.

1840 yılı Manavgat Nüfus defterinde Homa Köyü kayıtlarında İdrisoğulları olarak kayıtlıdır.

Medi Yaylası 1400 yıllarından beri Osmanlı kaynaklarında var olan bir yayladır. Buradan anlaşılacağı üzere İdrisli Yörüğü yüzlerce yıldır Toroslar da varlığını sürdürmüş, ismini, köklerini ve kültürlerini unutmamış bir aşiret olarak varlıklarını sürdürmektedirler.

 İdrisli yörüğünün bugünkü temsilcileri atalarının Sivas ili civarından geldiklerini ifade etmektedirler.



Bu yazı 2922 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI