Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
SELÇUKLU KERVAN YOLLARI ...
Tarih: 23-09-2022 11:22:00 Güncelleme: 23-09-2022 11:22:00


1207 yılında Antalya, 1221 de Alanya, 1225 yılında Manavgat Feth edilerek Türklerin hakimiyetine geçti.  Sahilde ki limanlar Anadolu'nun kalkınması ve ekonomisi için son derece önemli limanlardı. Selçuklular ilk önce bölgenin kalkınması ve gelişmesi için kervansaraylar veya Hanlar yaparak, Antalya limanından aldığı ürünü, Sinop'a, Sinop'tan alınan ürünlerde Antalya'ya kadar dağıtılarak geliyordu. Bu dönemde yapılan Hanlar, ulaşım yollarını göstermesi bakımından çok önemlidir..

Bu ulaşım yollarından birincisi Sahil Yolu idi. Şarapsa Han,Alara Han, Pazarcık, ( Manavgat Hisar Kalesi) Kargı Hanı,(Burada, Antalya'dan gelen kervanlarla birleşir) ve Tol Han, Ortapayam ( S.F.Ertem,ortapayam demiştir ama ,Kiepert Murtbeli Han diye belirtmiştir.) üzerinden Konya ya ulaşırdı. Aşağıda ki haritada bu görülmektedir.

Kuzeydoğu yolu; Aksu'nun sağ kıyısında ve Perge'nin güneyinden, Aspendos, Kargı Hanı, Tol Hanı,Ortapayam Hanı, Seydişehir, Beyşehri..

 Bu harita tarihçi Kiepert Haritaları kitabından bakılabilir.

 Burada önemli olan şey Manavgat Hisar kalesinin yeniden inşa edilerek bir pazar görevi gördüğü açıkça görülmektedir. Beyliğin Merkezi Hisarda kurulunca, bu pazar uluslararası bir pazar haline gelmiştir. Osmanlının son günlerine kadar Hisar Kalesinde bir gümrük bulunuyordu. Düşenbe pazarı olarak bilinen Pazartesi pazarı, 1300 yılından buyana var olduğu belgelerde görülmektedir. 1300 yılında Pazarcıda basılmış sikkeler mevcuttur.

Haritada görüleceği üzerine, Selçukluların kullandığı ticaret yolları bu haritada gösterilmiştir. Bu  güzergahtan başka bir yol olduğunu iddia etmek için belgelerin olması gerekmektedir. . Tarih, tahrif edilirse düzeltmek çok zor olur,yanlış algı doğurur, atalarımızın aziz hatıralarına da saygısızlık yapmış oluruz.



Bu yazı 3797 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI