Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
Osmanlıda Manavgat İsyanları..
Tarih: 15-08-2022 11:14:00 Güncelleme: 15-08-2022 11:14:00


 Osmanlı Devletinin En güçlü olduğu, en çok toprağa sahip olduğu dönem Kanuni Sultan Süleyman devridir. Topraklarının yüz ölçümü 14 983milyon, yaklaşık 15 milyon kilometrekareye ulaşmıştı.

 Tahta çıktığı günden vefatına kadar, 46 yıl hüküm sürdü. 10 yıl seferde kaldı. 1565 Yılında Zigetvar Kuşatmasında vefat etti ve yerine oğlu II. Selim tahta çıktı.

 En güçlü, en müreffeh olduğu bir dönemde, en çok iç isyanın çıkması manidardır. Bu isyanlara Manavgat’ın konu olması ise, ayrıca çalışılması gereken bir konudur. Bu kadar büyük bir coğrafyada, bir nokta kadar hükmü olan "Manavgat" ve "Manavgat Suhteleri", divan-ı Hümayünde görüşülmüş hakkında fermanlar yayınlanmıştır.

1567 yılı mühime defterinde 27 no ve 1140 no ile iki fermanın görüşülmesi Manavgat Tarihi açısından önem arz etmektedir.

Bu fermanlardan anladığımıza göre;  Manavgat Kadısına hitaben yazılmıştır. Manavgat’ta 40 haneye sahip bir suhte isyanı başlamış, çevredeki Teke ve Alaiye sancakları tehdit eder olmuşlardır.

Bu suhteler köyleri basıyor, çiftlik bozuyor, insanları öldürüyor, kız ve oğlan çocuklarını fidye için kaçırıp para istiyorlardı. Parayı bulup getiremeyenlerin rehine çocuklarını ise öldürüyorlardı.

 Sultan bunların yakalanmasını emrediyordu. Pişman olanlara Şer-i Şerife göre hareket etmelerini, elebaşlarını yakalamak elden ne gelirse yapılmasını, hatta tatlı dil ile yola getirilmeleri tavsiye edilmiştir.

 Şah Kulu isyanının bu gölgede çıkması, suhtelerin bu bölgede ortaya çıkması, Manavgat coğrafyasının ve insan genetiğinin isyana ve otoriteye karşı savaşa meyyal olması sonucuna varabiliriz.

Manavgat'ta Suhte isyanları adlı bir eserimiz yayına hazır beklemektedir.



Bu yazı 3891 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI