Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
HATIP HAFIZ SÜLALESİ..
Tarih: 16-01-2023 11:07:00 Güncelleme: 16-01-2023 11:07:00


200 yıl önceden beri bir ilçenin siyasi ve sosyal dokusuna etki etmiş bir aileden bahsedeceğim.

1840 yılında Manavgat’ta ilk muhtarı Süleyman efendi aynı zamanda Selime Hatın Camiinin Hatipliğini yapmaktadır. O dönemde hatiplik, vaaz eden ve dini meselerde fıkhi görüş bildiren kişilere verilirdi.

Süleyman Efendi 1800 doğumludur. Babası İbrahim efendidir.

Süleyman efendinin iki oğlu olur.

İbrahim ve Hüseyin. Hüseyin efendi hakkında fazla bir bilgimiz yok.

1838. Yılında doğan İbrahim Efendi’nin bir oğlu olur ve adını Süleyman koyar. Başka çocukları hakkında bilgi edinemedim. Konya Medreselerinde eğitim gören küçük süleyman 1900 lü yıllarda dedesinin bıraktığı Hafızlık-Hatiplik görevini aynı camide ifa eder. Dededen toruna geçen bu hatiplik görevinden sonra “Hatip hafızlar”sülalesi olarak ünlendiler.

Hafız Süleyman efendinin Şeküre, Güssün ve Şükrü adında üç çocuğu doğmuş.

Şeküre Rıza amca ile evlenmiş, bir kızı olmuş ve genç yaşta vefat etmiş.?Öksüz kalan tek kızı da büyümüş Hisarlı Çenesizlerin atası olmuş.

Güssün, Nizamlardan Kolcu Kara Hüseyin oğlu Halil Bülbül’le (Ninemin kardeşi) evlendi.

Şükrü Sözen dede mesleği olan idarecilikte kendini göstermiş, 4 dönem belediye başkanlığı görevini ifa etmiştir. Oğlu ibrahim Sözen 3 dönem, torun Şükrü Sözen üç dönem bu kutsal görevi sürdürmektedirler.

Bir ilçenin tarihinde ve kaderinde önemli bir yer tutan, dini hayatına yön veren ailenin kökleri hakkında torun Kaya Sözen Kırım’dan geldiklerini duyduğunu söylemektedir. Ancak bir belge veya kuvvetli bir bilgi bulunmamaktadır. Sadece evlerinin bulunduğu sokağın adının “Kırım”olmasından başka bir bilgi elimizde yoktur.

1750 yılından itabaren Manavgatta bulunan aile Hatıbhafızlar sülalesi olarak bilinirken, şimdi Sözen Ailesi olarak varlığını sürdürmektedir.

1936 yılında Mussolini Antalya’dan hak iddia ederek Antalya açıklarına bir savaş gemisi getirir. Rahmetli Atatürk Eskişehir Hava üssüne gitti. Gönüllü kamikaze pilotlarını getirdi.

Sınırlı sayıdaki uçaklarını, sahil kasabalarına pilotları ile göndererek belediye başkanlarına zimmetledi. Emir verildiğinde savaş uçağına intihar dalışı yapacak kahraman pilotumuzla, Beld başkanı dede Şükrü Sözen’in birlikte fotoğrafı, o dönemin acıklı tarihini bizlere hatırlatmaktadır.

Atatürk’ün bu planından haberdar olan Mussolini bu isteğinden vaz geçerek, bir savaş önlenmiş oldu.

Ölenlere rahmet, kalanlara selametler dilerim.



Bu yazı 3619 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI