Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
MANAVGAT'TA BİR OĞUZ BOYU KIZIKLAR...
Tarih: 27-10-2022 11:39:00 Güncelleme: 27-10-2022 11:39:00


Kızık Boyu Oğuz Boyunun Bozok Kolunun Yıldız han boyuna bağlı 24 Oğuz boyundan birisidir.

Kızık tahrir defterlerinde diğer arşiv belgelerinde 28 yerde yerleşimi görülmektedir. XVI. Yüzyılda ancak bir oymağa rastlanırken kanuni devri eski defterlerinde Kızık Oymağı iki kola ayrılmıştır. XVII. Yüzyılda Antep bölgesinde yerleşenlere Oturak Kızıklar denmiştir. Sultan İbrahim (1639-1648) devrinde Antep

   Türkay’a göre, Kızıklı Cemaati Mamulu aşiretinin bir koludur. Konar göçer Türkmân yörükan taifesindendir.

  Yerleştiği yerler, Adana, Rakka, Bozok, Sivas, Tarsus, Meraş, Şam, Karaman, Karahisar-ı Şarki, Edirne, Malkara, Yeni İl, Manyas ve Rumkal Kazası ( Birecik Sancağı), Kars-ı Zülkadriyye, Yüreğir ( Adana), Baba-yi Atik ( Vize Sancağı)na yerleşmiştir.

 Halaçoğlu; Kızıkların Kızık Boyundan olduğunu ve Çine, Hamid Sancağı, Kastamonu Taşköprü, Siva, Ankara Ayaş, Halep Dancağı, Bolu Viranşehir, Karaman, Çankırı, Kütahya, Eskişehir Sultanönü, Malatya Arguvan, Ankara Çubuk, Hüdavendiğar Sancağı Yenice Taraklu, Kastamonu Taşköprü, Çorum, Hamid sancağı Eğirdir, Antep’e yerleştiklerini belirtmiştir.

 Kızıklar aynı isimle Manavgat’a da yerleşmiş ve bir karye kurmuşlardır.

1575 Manavgat Tahrir Defterinde Kargulu Aşireti içinde “Mahalle-i Kızıklar” olarak 12 nefer yazılmıştır. Bugün Kargı Çayı, Kargıhan ismi yaşamakta ise de, Kızıklar cemaati diğer yerleşik boylarla karışmıştır. Ancak Dinek Köyüne çok yakındır. Bu sebeple Kızıklar Dinek Köyünü kurmuş olabilirler.

 Bu Oğuz Boyu'nun bulunduğu hakkında hiç bir hoca bahsetmemişti. İlk defa tahrir defterinde bulunan bu boyun izine Manavgat'ta rastlamış olduk. Bu bizim için önemli bir keşiftir. Manavgat Tarihi bakımından da önemli bir bilgidir. '



Bu yazı 3054 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI