Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
Manavgat tarihi...
Tarih: 17-09-2021 16:49:00 Güncelleme: 17-09-2021 16:49:00


Kıbrıs,Osmanlılara 1571 yılında geçmiştir. Kıbrıs alındığı zaman yerleşik halk çok azalmıştı. Ziraat yapılamıyor, ticaret bitmişti. İhtiyaçların dışarıdan karşılanması da maliyetleri artırmış, yönetim zorlukları baş göstermişti. Bu yüzden bir iskan politikası uygulanmış, toroslardan işi olmayan ailelerden bazısı adaya götürülmüş, toprak verilmiş ve vergiden muaf tutulmuştur. Kayıtlara sürgün diye yazılmıştır ancak sürgün edilen insana toprak, para ve vergi muafiyeti vermez.

Sürgün diye ifade edilmişse de bu bir iskan politikasıdır. Manavgat'ın Kıbrıs'la ilişkisi, bu bakımdan adeta kader birliği gibidir. Manavgat'ta suç işleyenler Kıbrıs'a sürülür, küreğe mahkum edilirdi. Kıbrıs'ın imarı içinde yine Manavgat'tan 10 haneden bir hanenin göçmesi sağlanmış, iki yıl herhangi bir vergi alınmayarak yerleşmeleri sağlanmıştır.

1566, Manavgat'ta meydana gelen bir suç grubunun Kıbrıs'a sürülme belgesi....

"Alaiye beyi ile Alaiye ve Manavgad kadılarına hüküm: Manavgad kazasının Morgil köyünden Mehmed ve Musa nam kardeşlerin müfsit ve katil olduklarını ve Mehmed oğlu Şakir'in sohta olup ehl-i fesatla birlikde ev basmak, tecavüzde bulunmak ve fesatçı sohtaları muhafaza ve teslih etmek gibi cürümleri olduğunu Alaiye beyi yazdığından teftişle cürümleri sabit olursa aileleriyle birlikte Kıbrıs'a sürülmeleri.""

Bugün Morgil köyünün neresi olduğunu bilmemekteyiz..

Ancak kıbrıs Manavgat ilişkileri yeniden canlandırılmalıdır.

 



Bu yazı 2349 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI