Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
İKONA KIRICILIĞI....!
Tarih: 27-10-2021 02:51:00 Güncelleme: 27-10-2021 02:51:00


Bütün Kutsal dinlerde olduğu gibi Hristiyanlıkta da ilk başlarda İkonalar, heykeller tasvip edilen bir anlayış değildi. Ancak Roma toprakları üzerinde gelişen bir dinin, pagan tanrılara inanmış, onların heykellerini yapmış ve onlara tapmış bir bir kültürden etkilenmemesi düşünülemezdi. Hristiyan azizler ve simgeler zaman içinde ibadetin unsuru haline geldi ve kutsal haç kavramı ortaya çıktı. Kutsanan haç ile yürüyen ordunun yenilmeyeceğine, haç bulunan evin korunacağına inanan insanlar bir müddet sonra pagan inançlar ile Hristiyanlığı birleştirdiler.

İslamın ortaya çıkması ve Emevi ordularının Hristiyan ordularını yenmesi sonucu bu haçların pekte koruyuculuğu olmadığı tartışılmaya başlandı. Batı dünya fikren ayrılmaya yeni mezhepler doğmaya başlamıştı. Bizans imparatoru III. Leon put gibi tapınılan, kutsal kabul edilen bu putlara savaş açtı..

726 başlayan bu hareket 780'le re kadar sürdü.Konsül toplandı ve bu hareketi yasakladı bunu savunan papazların gözlerine mil çektirdiler.

786 da İslam dünyasında Abbasi halifeliğine Harun Reşit geçti Harun Reşit İslam toplumunun ve Hristiyan dünyasının yıldızı olmuş, adaleti dilden dola dolaşmış, bilim insanlarını toplamış, Bağdat kütüphanesi dünyanın en çok kitap barındıran kütüphanesi olmuştu.

V. Leon çok okuyan Arapça dahil bir çok dil bile bir kraldı. Harun Reşit'e de hayrandı. Tekrar ikonalara karşı bir hareket başlatmış. Ülkesinde yasaklamıştı.

Bu V Leon çok farklı bir kişilik. Ermeni yada Süryani asıllı olduğu söylenmektedir. I. Nikiferos karşı büyük bir isyan hareketi başlatan bir Türk var. Adı Bardanes Turkos. Bu komutanında damadı idi. İstanbul'da 2 konağa kayınpederini satarak I.Nikiferos'un safına geçer. Burada önemli olan şey Anadolu' da 800 yıllarında isyan başlatacak kadar orduya sahip Türk Komutanlar kimlerdi. Anadolu'da yerleşik bir boyu, soyu olmasa Bizans içinde bu kadar yükselebilirmiydi? Peki bu boylar kimdi? Hristiyan kimlik onları asimile mi etmişti, yoksa ırki varlıklarını korumuşlarmıydı? Bütün bu sorulan cevabını başka bir yazıya bırakalım. V. Leon Bizans topraklarında ikonaları kırdırdı yapımına izin verilmedi. Ancak onun da ölümü bir Türk'ün elinden oldu. Peçeneklerin Hanı Kurum üzerine yaptığı bir seferde Hanın askerleri tarafından öldürüldü.

Özetlemek gerekirse, bugün heykel ve resim sanatının gelişmesi Hristiyanlığın insanlığa getirdiği bir devrim değil, aksine Hristiyanlığa rağmen pagan inancının Hristiyanlığa hakim olması ile ortaya çıkmıştır.



Bu yazı 2502 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI