Bugun...


MAHMUT ÖZ

facebook-paylas
TATARLAR MANAVGAT'A GELDİ Mİ ?
Tarih: 29-08-2022 05:43:00 Güncelleme: 29-08-2022 05:43:00


GEBECE araştırma gezimizde, Gebece halkının bazısı AZAK bölgesinde yazladığını söyledir. Azak ismi dikkatimi çekti ve Dil bilimci Celal Görgeç kardeşime bu kelimeyi araştırmamız gerektiğini söyledim. Kırım da ki Azak denizini biliyorduk ama burası ile ilgisi ne olabilirdi. Celal, Azal Denizinde bir boğazın adının Çonkara olduğunu buldu.

Çonkara Gebece’nin diğer sırtlarında yaşamış, 1472, 1530, 1575 tımar defterinde Çöngere çok büyük bir nahiye hükmündedir

1530 defterinde 37 köy ve 21 mahalle Çöngere’ye bağlı idi.

Taun hastalığı sırasında nahiye merkezi yok oldu, sağ kalanlar Konya tarafına kaçtılar.

Bütün bu ip uçları birleşince aşağıdaki  Celal Hocanın yazısını okumanızı rica ederim.

TATARLAR MANAVGAT'A GELDİ Mİ?

Manavgat'ın Gebece köyü yakınlarında Azak ve Çongara mevkileri bulunmaktadır.

Azak adını tarih derslerinden çokça duymuşuzdur. Kırım bölgesindeki Azak Denizi'nde Don Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü noktada kurulan Azak Kalesi, 1475 yılında Gedik Ahmet Paşa’nın komutasındaki Kırım seferi sırasında ele geçirilmişti. Ancak Ruslar 1736'da Azak Kalesi’ne saldırır ve kaleyi Osmanlılardan alır. Belgrad Antlaşması sonunda bu kale yıkılarak Ruslara verilir. Azak Denizi, Karadeniz’in kuzeydoğusunda yer alan bir iç denizdir.  Çongar ise Azak Denizi'nin su alanına dahil olan Sivaş Körfezi'nin doğu ve batısını birbirine bağlayan ve Kırım'ı anakaradan ayıran boğazın adıdır. Çongarlar ya da Jongarlar, bilindiği gibi Moğol ordusunun sol koluna verilen addır. 13. yüzyılda Anadolu’ya ulaşan Moğol işgalinin ardından Çongarların bir kısmı Anadolu’da kalarak kendi adlarıyla köyler kurmuştur. Tarihî dönemde Manavgat ırmağının doğusunda da Çongara (~Çöngere) adıyla bir yerleşim yeri tespit edilmektedir. Günümüzde de Gebece ile Ahmetler köyünün arasında bir mevkinin adı hâlâ Çongara'dır ve burası tarihî yerleşim yerine denk gelmektedir. Yine burada Azak mevkii bulunmaktadır. Kırım'da hem Azak hem de Çongar Boğazı'nın olması, Manavgat'ta da ikisinin yan yana olması tesadüf olamaz. Bu durum, bölgeye Tatar göçü olduğunu ve gelenlerin yerleşim yeri adlarını beraberinde getirdiğini göstermektedir. Manavgat tarihinde Alpagut, Senir, Salur ve Kımızcı gibi köy adlarının bulunması köklerimizi Orta Asya'ya da bağlayan yer adlarıdır.



Bu yazı 4023 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI