Bugun...


İSMAİL KARATAŞ

facebook-paylas
HÜNKAR BEĞENDİ YEMEĞİNİN HİKAYESİ..
Tarih: 16-01-2023 11:42:00 Güncelleme: 16-01-2023 11:42:00


Oldukça dramatik bir hikâyesi olan hünkârbeğendi yemeği, yıllardır sofralarımızda yer alan bir yemektir. Hakkında pek çok söylenti vardır. Hünkârbeğendi yemeği patlıcan yemekleri arasında en üst sırada yer alır.

Hünkârbeğendi yemeği, buruk bir aşk hikâyesinden geliyor. Uzun yıllardan süregelen rivayetlere göre; 1800’lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon’u ziyarete gider.

Ve o sırada kraliçeye aşık olur. Ama bu aşk imkânsız denecek kadar zordur. Daha sonrasında Sultan da, Napolyon’u kendi sarayına davet eder. Ancak davete gidemeyen Napolyon, kendi yerine kraliçeyi gönderir.

Bu sırada Hünkâr, heyecanından dolayı yapılan hiçbir yemeği beğenmez. Kraliçe ziyarete giderken yanında Fransız bir aşçı götürür. Aşçının Osmanlı mutfağında yaptığı beşamel sosu, Türk aşçının dikkatini çekti. Ve hazırladığı patlıcan közünün üzerine döktü. Sultan yediği yemeği çok beğendi.

Yemeğin adı o günden itibaren hünkârbeğendi yemeği oldu. Aşkları ise kavuşamadan yarım kaldı.

Hünkârbeğendi

Malzemeler:

-700 gr kuşbaşı -yarım çay bardağı sıvı yağ -1 adet soğan -1 kg patlıcan -biraz kaşar rendesi -2 yemek kaşığı margarin -1 su bardağı un -2 su bardağı süt-limon suyu-tuz-karabiber

Hazırlanışı:

Soğanlar ince ince küp olarak doğrayın. Tencerede sıvı yağ ile kavurun. Sonrasında etleri ilave edin. Kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Etin hizasına gelecek kadar sıcak su koyun. Etler yumuşak kıvam alıncaya kadar orta ateşte pişirin. Daha sonra patlıcanlar birkaç yerinden delin. Ocak üzerinde közleyip Her iki tarafı da közleyin. Sonrasında kabukları soyup. Limonlu suda yaklaşık olarak on dk. Kadar bekletin. Sonra, sudan süzülerek alın. İnce ince doğranır. Başka bir tencerede margarin eritip Un ile beraber kavurun. Sonra patlıcanlar ilave edip. Sütü de azar azar döküp. Devamlı karıştırın. Koyulaşınca kaşar rendesi ilave edip. Karıştırılır ve altı kapatın. Servis tabağına ilk önce et koyup, kenarlara da hünkârbeğendiyi koyup Sıcak olarak servis edin.

 



Bu yazı 3155 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI