Bugun...


İSMAİL KARATAŞ

facebook-paylas
İSRAF ETME.?...
Tarih: 31-08-2021 19:14:00 Güncelleme: 31-08-2021 19:14:00


İsraf, ölçüsüzlük, nimeti gereksiz ve aşırı tüketmektir. İsraf, normal sınırı aşmak, aşırılığa kaçmaktır. İsraf yalnızca ekonomik alanda olmaz. Hayatımızı kuşatan pek çok israf çeşitleri vardır. Şöyle ki:
Nimet israfı/Nânkörlük:
Nân farsça’da ekmek demektir. Nânkör, ekmek nimetini görmezden gelmenin adıdır. Nimetlerin en önemlisi ekmek üzerinden bu kavram meşhur olmuştur. Ekmek gibi bir nimeti görmezden gelen, onun kıymetini bilmeyen, onu yersiz tüketen, onu çöpe atan bir kimse diğer nimetlere neler yapmaz ki. Ancak nânkörlük yalnızca ekmek nimetini görmezden gelmek yahut onu aşırı tüketmek veya ekmeği çöpe atmak demek değildir. Bütün nimetler için söz konusudur. Kim hangi nimeti görmezden gelirse, o nimetin asıl sahibini unutursa, nimeti nimet sahibinin ölçüleri doğrultusunda kullanmazsa nânkörlük etmiş olur. Nimete nânkörlük, onun asıl sahibi Yüce Allah’a nânkörlüktür aslında.
Zaman israfı.
Zaman, Yüce Yaratıcının bize bahşettiği en önemli nimetidir. Gecesiyle gündüzü ile, bütün dilimleriyle zaman, en büyük nimet ve en büyük ilahî emanet. Zamanı kendisinde emanet olarak gören mümin, onu asla israf etmez. Çocukluğu, gençliği, ihtiyarlığı, mesaisi tatili ile zamanı en güzel şekilde değerlendirmeye gayret eder. Zamanı değerlendirmek, onu bereketlendirmek demektir. Bir öğretmen için ders saati, bir vaiz için vaaz zamanı, bir konuşmacı için konuşma süresi, onda emanettir ve onu en verimli şekilde kullanmakla yükümlüdür. Zamanı kokutmamak lazımdır. Şairin dediği gibi:
Zamanı kokutanlar, mürteci diyorlar bana/Yükseldik sanıyorlar, alçaldıkça tabana!
Seçkin insanların zamanını israf etmemek.
Herkesin zamanı önemlidir, ancak topluma yön veren insanların zamanı daha da önemlidir. Zira onların zamanını çalmak, onları gereksiz yere meşgul etmek, onların zamanını meşgul etmek zararı, yalnızca onlarla sınırlı kalmayan bir israf çeşididir. Çünkü bizim israf ettiğimiz zamanlar, başka insanların hayrına işlerin planlanıp yapılacağı zamanlardır. Bunun için Yüce Allah, basit meseleler için özel görüşme talebinde bulunarak peygamberinin zamanını çalmak isteyenleri engellemek için, onunla görüşmek isteyenlere, görüşme talebinden önce tasaddukta bulunmalarını istemiştir. Ey inananlar! Peygamberle hususi olarak konuşacağınızda, bu konuşmanızdan önce fakirlere sadaka veriniz; bu, sizin daha iyi ve daha temiz olmanız içindir.
Mekân israfı.
Neresi olursa olsun bulunduğumuz mekânlar da bizde emanettir, onları da yerli yerince kullanmamız gerekir. Evlerimiz, işyerlerimiz, tatilimizi geçirdiğimiz mekânlar, hepsi nimettir ve yerli yerince kullanılmalıdır. Bugün kocaman evleri, gereksiz eşyalarla doldurup oturacak yer bırakmayanlar, misafir kabul edemeyenler bu israf çeşidini düşünmelidirler.
Eşya israfı:
Kullandığımız bütün eşyalar bizde emanettir. Onları bize emanet edilen nimetler olarak görmek ve ona göre değerlendirmek zorundayız. Bugün çöpe atılan bunca nimetler, evlerimizin çatılarında yahut bodrumlarında biriktirdiğimiz kullanmadığımız bunca eşyalar bu israf çeşidinin içerisine girmektedir. Onlardan da sorumluyuz. Onlar âtıl halde orada dururken, onlara muhtaç durumda olan birçok insanın olduğunu hatırlamalıyız.


Bu yazı 1537 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI