Bugun...


İSMAİL KARATAŞ

facebook-paylas
EFSANE MUHTELİF ...
Tarih: 14-11-2022 15:18:00 Güncelleme: 14-11-2022 15:18:00


Bugüne dek bu gerçeği bilmeyen ya da hatırlamak istemeyenler bile Türkçeye de çevrilen aşçı Anthony Bourdain'in Mutfak Sırları adlı kitabından, şeflerin mutfaktan dışarıya pek de sızmayan gizli dünyalarını dehşet içinde okudular. Mutfak ortamında yemeğin içine düşebilecek saç ya da teri engelleyen en basit ve en geleneksel yöntem aşçı külahı. 
Ocak başında çalışan aşçının kafasına taktığı, katlanabilir biçimde üretilmiş, dimdik durabilecek biçimde kolalanmış, soba borusunu andıran bu beyaz külahın çok uzun ve aşçılık mesleğine gurur veren bir geçmişi var. 
19. yüzyılın ortalarından itibaren ter ve saç kapanı olarak başarıyla kullanılan bu külah, artık günümüzde kalburüstü mutfaklarda çalışan aşçıların vazgeçilmez aksesuarı. Aşçı külahının ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı hakkında efsaneler muhtelif. Genellikle İngiltere Kralı VIII. Henry'nin (1491- 1547) adı ortaya atılır. Bu kral kadınlar uğruna Anglikan Kilisesi'ni kurarak, 
Katolik dünyasının Papası ile evlilik kurumu ve özellikle de boşanma konusunda sevimsiz tartışmalardan kurtulmuştu. Evlendiği altı kadının kaderleri üzerine sayısız kitaplar yazılmış, filmler çevrilmiş olan bu kral, yalnızca kadınlara değil, yemek sanatına da tutkuyla bağlıydı. 
Aşçı külahının ortaya çıkışının, kralın baş aşçısının kellesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. 
Söz konusu Henry, günün birinde çorbasının içinde aşçısının saçından bir tel bulunca, saç konusunu radikal biçimde çözümlemiş, kısmetsiz adamcağızın kellesi uçurulmuştu. 
Seleflerinin baltayla koparılan kafası ve ardından kralın, bundan böyle mutfakta çalışanların saçlarını bir külah altında toplamalarını emreden genelgesi, sarayda çalışsın ya da çalışmasın, bütün aşçıların kulağına küpe olmuştu. 
Ahmet Örs Gurme Haberleri



Bu yazı 2484 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI