Bugun...


İSMAİL KARATAŞ

facebook-paylas
TOPRAK ALTINDA YETİŞEN SEBZELERİN FAYDALARI?..
Tarih: 23-10-2022 01:38:00 Güncelleme: 23-10-2022 01:38:00


Yumrulu bitkiler olarak adlandırılan ve hemen hepsi sebze olarak sayılan köklü bitkiler, insan sağlığı için gerçekten muhteşem faydaları olan bitkilerdir. Köklerini tükettiğimiz bu bitkiler sayesinde kansere engel olabilir, beyin kapasitemizi en üst düzeyde kullanabilir ve kalp damar hastalıklarına bitkisel çözüm yolları bulabiliriz. Özellikle soğan ve sarımsak mucizesi herkesçe malumdur. Bunu ben demiyorum. İşin uzmanları doktorlar ve bilim adamları söylüyorlar. Bizlerin ise tavsiyesi yumrulu bitkilerden azami derecede faydalanmanız ve tüketmek için sofradan hiç eksik etmemeniz.

Patates, soğan, sarmısak, havuç, turp, pancar gibi toprak altında yetişen bitkiler, damar sertliğinden beyin yorgunluğuna ve kansere kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Akbulut’un verdiği bilgiye göre, bu bitkilerin sağlığa faydaları şöyle:

PATATES :

Nişasta deposu olarak bilinen patates, şeker hastalığına iyi elirken, susuzluğu gideriyor. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserini önleyici etkisi bulunan patates, ayrıca karaciğer, damar sertliği gibi ciddi hastalıklara karşı tavsiye ediliyor.

HAVUÇ :

Vitamin ve mineral açısından çok zengin olan ve vücudun hastalıklara karşı direncini artıran havuç, göz ve cilt hastalıklarını önlemesinin yanı sıra çocukların beslenmesinde büyük önem taşıyor.

SOĞAN :

Kokusu nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmeyen ve adeta C vitamini deposu olan soğan, mikroplara karşı vücut direncini güçlendirirken, damar sertliği, grip, astım ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu koruyor. Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesinde de önemli rol oynayan soğan zihin yorgunluğunu gideriyor ve cinsel gücü artırıyor.

YER ELMASI :

Besin değeri açısından patatese yakın olan yer elması, idrar söktürücü ve kabızlığı önleyici etkisinin yanı sıra anne sütünü artırıyor.

ŞALGAM :

Eklem ağrılarına, böbrek kumu ve taşının düşürülmesine iyi gelen şalgam da ergenlik sivilcesi ve egzama tedavisinde kullanılıyor, akciğerleri temizliyor ve boğaz iltihaplarına iyi geliyor.

TURP: Dikkat toplayıcı, iştah açıcı, safra söktürücü ve mikropların üremesini önleyici özelliklere sahip C vitamini deposu turp, aynı zamanda vücudu güçlendiriyor.

PANCAR Ekonomik olduğu kadar karaciğerin düzenli çalışmasını sağlaması ve kansızlığı gidermesiyle insan sağlığı açısından da büyük önem taşıyan pancar, şeker hastalığı ve vereme karşı vücudu korurken, sinirleri de yatıştırıyor.

SARMISAK Antiseptik, iştah açıcı, tansiyon düşürücü, kan temizleyici özellikleri bulunan sarmısak da bakterilerin üremesini azaltırken, kansere karşı tavsiye ediliyor.



Bu yazı 2893 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI