Bugun...


İSMAİL KARATAŞ

facebook-paylas
DENGELİ BESLENME SAĞLIKLI BİR TABAK
Tarih: 04-06-2021 11:01:00 Güncelleme: 04-06-2021 11:01:00


Dengeli beslenme sağlıklı,Tabak beslenmenin ilk kuralı olan besin çeşitliliğine uyacak şekilde hazırlanmıştır. Bu çeşitliliği sağlamak için, yiyecekler 5 ana gruba ayrılmıştır.

Tabağımızda sırasıyla; süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, et ve et ürünleri grubu, tavuk, balık,  yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vb.)  ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) grubu, taze sebze grubu, taze meyve grubu, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vb.) grubu görülmektedir. Her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan en az bir besinin tüketilmelidir.

1 - SÜT ÜRÜNLERİ

Süt ve ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor ve çinko olmak üzere ihtiyaç duyduğumuz bir sürü besin ögesi için önemli bir kaynaktır. Başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireyler süt ve ürünlerini her gün tüketmelidir.

2 – 3 – 4 ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİLLER VE YAĞLI TOHUM GURUBU

Bu grupta; et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler yer alır. Bu besinler protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler açısından zengindir.

5 - EKMEK VE TAHIL GURUBU

Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf ve arpa gibi yiyecekleri içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.

Buğdaydan yapılan bulgur Türkiye’de sıkça kullanılır ve bulgur işlenirken besin değerlerini kaybetmediğinden pirinç yerine tercih edilmelidir.

En sık tükettiğimiz tahıl ürünü ise ekmektir. Mayalı ekmekler içerdikleri minerallerin sindirilmesi daha kolay olduğundan, besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Ekmek tüketirken tam tahıl unlarından veya karışık tam tahıl unlarından mayalandırılarak yapılanlar tercih edilmelidir. Böyle ekmeklerin besleyici ve sağlık koruyucu değeri beyaz undan yapılan ekmekten daha fazladır.

6-SEBZE VE MEYVE GURUBU

Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır ve bu tür besinlerin önemli bir kısmı sudur. Bu nedenle sebze ve meyveler günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar.



Bu yazı 1098 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI